Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Ususret blagdanu: Ovako ćete pripremiti najsočniju Uskrsnu šunku

Ususret blagdanu: Ovako ćete pripremiti najsočniju Uskrsnu šunku

Lifestyle
25. ožujka 2018.
Alenka Kučić
1738
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Današnja Cvjetna nedjelja nagovještava da nam je Uskrs sve bliže i mnoge domaćice već razmišljaju o blagdanskim jelima i slasticama koje će ponuditi svojim ukućanima i gostima.
Mirisna kuhana šunka nezaobilazni je dio blagdanskog stiola, a ono po čemu se najprije ocjenjuje kvaliteta njezine pripreme je – sočnost. Kao i kod mnogih drugih jela, metode postizanja željenog okusa i teksture kuhane šunke razlikuju se među kuharima, no Gatsro.hr. donosi neke raširene i isprobane upute i savjete koji će iz vaše šunke "izvući ono najbolje".

Krećemo od odabira

Iako se u kulinarstvu pod šunkom podrazumijeva samo obrađeni svinjski but, za Uskrs se umjesto buta na isti način može kuhati i lopatica. Stoga prilikom kupnje obratite pažnju na vrstu mesa kojeg kupujete – svinjska lopatica zasigurno predstavlja ukusno meso, no imajte na umu da ipak postoji razlog zašto je svinjski but "prava" šunka. Na tržištu se mogu naći usoljene te dimljene, sušene ili već kuhane šunke, odnosno lopatice, koje se prodaju sa ili bez kosti ili kože, u cjelovitom komadu ili tzv. rolane šunke, koje se sastoje od nekoliko manjih komada svinjskog buta međusobno povezanih mrežicom. Glavnu ulogu u ovom slučaju ipak igraju vaši osobni ukusi.

Kako dugo kuhati šunku?

Duljina kuhanja ovisi o težini šunke Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Šunku, zatim, položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćete tri sata.

Uporaba začina

Budući da su šunke slane same po sebi, vodu u kojoj je kuhate nemojte soliti, a ukoliko želite dodati začine, u vodu možete ubaciti nekoliko listova lovora i papar u zrnu. Mala tajna gurmana za poseban okus šunke je kuhanje u vinu – trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom, možete zamijeniti bijelim vinom, a mnogi se slažu da ono šunki daje nenadmašan okus.

Šunku ostavite hladiti u vodi

Nakon kuhanja, kako bi održala sočnost, šunku ostavite hladiti u vodi u kojoj se kuhala, a kasnije tu vodu odbacite. Imajte na umu da će se šunka na ovaj način sporo hladiti, stoga je uputno pripremiti je dan ranije. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima, omotanu aluminijskom ili prijanjajućom folijom kako bi održala vlažnost. Ostaci šunke u hladnjaku će održati svježinu tri do četiri dana.

uskrs stol

www.vzaktualno.hr/gastro.hr

Alenka Kučić 24739 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Zlati ajngel
Evo kako će galerija Zlati ajngel obilježiti 20. rođendan
Događanja
2018-03-25

Sljedeća Vijest

Novi Marof: Vratile se rode...i pisanice
Događanja
2018-03-25
Izdvojeno
U Mihovljanu počinje rekonstrukcija ceste Mihovljan–Večkovići–Kovačići vrijedna 1,4 milijuna eura
Događanja
21. kolovoza 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Ludbreška Sveta Nedjelja – stoljetna tradicija i veliko okupljanje hodočasnika i posjetitelja
Događanja
21. kolovoza 2025.
Alenka Kučić
Općina Breznica ulaže u obrazovanje: nabava bilježnica i radnih bilježnica za sve osnovnoškolce
Događanja
21. kolovoza 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Maoring Špancir Kup Varaždin 2025. Ovog vikenda na Slobodi 600 nogometaša iz 50 klubova
Sport
21. kolovoza 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA „Šminkanje” Varaždina uoči 27. Špancirfesta
Fotogalerija
19. kolovoza 2025.
Župan Stričak: Svima koji su sudjelovali u najvažnijoj bitci u povijesti hrvatskog naroda, u Oluji, veliko hvala!
Fotogalerija
4. kolovoza 2025.
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
FOTOGALERIJA Bogatim programom proslavljen blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Svibovca Podravskog
Fotogalerija
14. srpnja 2025.
FOTOGALERIJA Sedamdesetak varaždinskih višebojaca uživalo u kupanju, druženju i zabavi u Novom Vinodolskom
Fotogalerija
7. srpnja 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.