U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu današnje cjelodnevno kuharsko natjecanje iznjedrilo je najboljeg hrvatskog kuhara. Najbolji od najboljih, dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak, kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Uspio je u jakoj konkurenciji obraniti prošlogodišnji naslov.
CRO TOP 10 je pozivno natjecanje, a svoj poziv sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa. Na poligonu Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu Sajma danas su se demonstrirale zavidne kuharske vještine, znanje, umijeće, brzina i spretnost.
Desetero najboljih hrvatskih kuhara borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Vladimir Balent i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale. Uistinu uzbudljiva borba se odvijala u Paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Zlatko Novak je u kvalifikacijskom dijelu zaostajao za Damnjanom Draganićem samo za bod, a pratio ih je Tomislav Karamarko. I dok se činilo da je Draganić odnio sigurnu pobjedu nadmašivši Novaka u glavnom jelu u finalu, preostao je desert u kojem je Zlatko briljirao, dok su i Draganić i Karamarko ipak malo slabije realizirali svoje naume i tako prepustili Novaku titulu najboljeg.
Uz bogate nagrade sponzora koje je primio pobjednik, Zlatko Novak će ujedno biti prijavljen kao predstavnik Hrvatske na sljedećem natjecanju Bocuse d'Or, najprestižnijem kuharskom natjecanju na svijetu. Nastup na Bocuse d'Or kruna je i san gotovo svakog kuhara, a Novak će jamačno dostojno predstavljati Hrvatsku na polufinalnom natjecanju u Torinu u lipnju ove godine.
www.vzaktualno.hr