U organizaciji Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice i vinarije Najman u ponedjeljak je u Vili Toplissa održana degustacija tradicionalnog P'rtugizec i pjenušca Iskra i predstavljena je nova vinska priča.
Riječ je o vrhunskoj priči iz podruma vinarije Najman koja svoju kvalitetu dokazuje i brojnim nagradama i priznanjima, a posebno se izdvaja Decanter World Wine Awards London, a uz stare etikete vina i sorte koje proizvodi, napravili su još jedan pjenušac.
Tako se u Varaždinskoj županiji po prvi puta koristi francuska metoda prirodnog dozrijevanja nefiltriranog pjenušca u boci, prema receptima iz francuskih samostana u okolici Limouxa iz 16. stoljeća.
Kako je pojasnio Dragutin Najman, ponosan što su upravo oni prvi u Varaždinskoj županiji napravili PETillant, riječ je o prirodnom pjenušavom nefiltriranom vinu koje u boci ima talog, a napravljeno je od 100 postotnog portugizca.
Predstavljaju je prisustvovala i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila kako turizam nije samo iznajmljivanje kreveta i uređenje ulica, već i dobra gastronomija.
- Ovo je priča u kojoj predstavljamo OPG Najman i njihova vrlo kvalitetna vina, što dokazuje i prestižna nagrada koju su osvojili na Decanteru. Surađujemo i s drugim OPG-ovima. Jedan čovjek ne može sve, ali puno njih može puno više i ovo je početak jedne dobre turističke priče – poručila je Ratković.
Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak istaknula je kako su Varaždinske Toplice grad bogate povijesti i kulture koje okružene blagodatima vinograda nude prekrasnu eno-priču.
- Ono što me posebno veseli je da će se s razvojem male turističke priče, kućama za odmor i jednom višom klasom unutar vinarije Najman dogoditi i jedna mala VIP priča. Tijekom ljeta, održavat će se degustacije za manje grupe ljudi i riječ je o jednoj finoj, probranoj priči s top proizvodima – poručila je Husnjak.
Na predstavljanju je bio i Dragutin Vincek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je napomenuo kako Varaždinska županija bilježi sve veći broj medalja, kao i sve veću prepoznatljivost na tržištu vina zahvaljujući dodjeli inicijalnih sredstava vinarima koja su utrošena u promociju i marketing.
tklopotan / vzaktualno.hr