U dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu u nedjelju, 12. ožujka, održana je manifestacija Kajkavci u Lisinskom. Događanje je organizirao Radio Kaj, a okupilo je pet sjevernih županija i Grad Zagreb te na taj način spojilo kulturu i turizam. Manifestaciju su upotpunile tradicionalna kajkavska glazba i bogata gastronomska ponuda.
Varaždinska županija se na izložbeno-prodajnom sajmu orijentirala na promociju i brendiranje bučinog ulja i proizvoda od buče, no u izložbenom je prostoru, uz proizvode od buče, prezentirano i varaždinsko zelje, zaštićeno najvišom oznakom izvornosti na razini Europske unije. Posjetiteljima sajma predstavile su se i naše povijesne postrojbe, OPG-ovi te kulturno-umjetnička društva i renomirani glazbenici. Bila je to uvertira u turističke manifestacije i projekte koji će se tijekom godine organizirati u Varaždinskoj županiji, a to su međunarodna izložba bučinog ulja, koja će se prvi put održati u našem kraju, Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijada u Vidovcu, Okusi varaždinskoga kraja te niz drugih.
Na izložbenom prostoru Varaždinske županije svoje delicije i proizvode prezentirali su udruga Hajdina sa svojim autohtonim jelom koščičjak, udruga žena Trnovečko srce s posebnom trnovečkom makovnjačom i domaćim kolačima, udruga Varaždinsko bučino ulje, svjećarsko-medičarski obrt Slavica iz Klenovnika, OPG Jurica Cafuk, OPG Andreja Petrović, OPG Franić s posebnom medenom rakijom, Galerija Jamnić, Ludbreška vinska cesta s vinima restorana Arabela, restorana Črn bel, Agroturizma Kežman, Vinske kuće Kirić, Vinskog podruma Makar i Vinarije Stručić. Posebno je bilo na štandu gdje su vrijedne ruke kuhara predstavile niz jela od buče, bučinog ulja i varaždinskog zelja. Našlo se tu cvetlinske gibanice, kukuruzne zlevanke s orasima i džemom, hajdine gibanice, namaza s bučinim uljem, topličke kupališne torte. Tim i brojnim drugim delicijama predstavili su se Hotel Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Gastrocom, Hotel La Gus, Restoran i zalogajnica Šanjek i Restoran Zlatne Gorice.
Pažnju posjetitelja posebno je privukao prostor na kojem je hotel Minerva organizirao prikaz izrade domaćeg putra, gaženje zelja i pranje rublja, a uz to je podijeljeno više od 550 ukusnih sarmi.
Za domaću kajkavsku popevku i prigodan kulturno-umjetnički program iz Varaždinske županije pobrinuli su se KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica te Kavaliri i Gabrijela Hrženjak.
- Varaždinska županija ima zaista mnogo za pokazati, drago mi je da smo na jednom mjestu okupili naša poljoprivredna gospodarstva, vinare, medare, našu gastro ponudu i sve začinili pjesmom. Vjerujem da su zadovoljni i izlagači i posjetitelji - naglasio je župan Radimir Čačić.
- Turistička zajednica Varaždinske županije pokazala je da će krenuti u novom smjeru, te da ćemo surađivati sa svima sa zajedničkim ciljem, a to je da turizam naše županije dignemo na viši nivo kakav Varaždinska županija i zaslužuje. Ovo je samo uvod u sve manifestacije koje nas očekuju i vjerujem da će se to prepoznati diljem naše Županije – rekla je predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.
www.vzaktualno.hr