Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Događanja
  • Varaždinske Toplice: Hrvatska dobila predstavnika na najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju!

Varaždinske Toplice: Hrvatska dobila predstavnika na najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju!

Događanja
22. studenoga 2019.
Alenka Kučić
981
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama ovaj je tjedan bio domaćin 13. Dana hrvatskog kulinarstva na kojima su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek pod mentorstvom Ivana Kelave. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Turističko ugostiteljske škole Split, Ivanu Šariću i Josipu Buzovu pod mentorstvom Ivana Romca. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari.

kuhari 7

Državna prvakinja u slastičarstvu za 2019. godinu proglašena je Sandra Jadek iz Udruge ugostitelja grada Orahovice, a prvakinja Hrvatske u kuharstvu nakon pokazanog znanja u tri kategorije postala je Ana Marija Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, mladi kuhar Jurica Obrol iz Šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or u Lyonu u Francuskoj.

kuhari 2

-Bocuse d'Or prestižno je natjecanje, a ne usudi se svaki kuhar pristupiti takvom izazovu. Na natjecanju kuha se pred publikom od nekoliko tisuća gledatelja, u uvijetima na koje se treba naviknuti. Od više od dvjesto kuhara koji su u Hrvatskoj mogli pristupiti ovom izazovu, samo je Jurica hrabro pokazao svoje znanje - pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko natjecanje za Bocuse d'Or pozvani su svi kuhari iz restorana s Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom te dosadašnji kuharski prvaci Hrvatske, a u svibnju, nakon Europskog natjecanja u Estoniji, saznat ćemo hoće li Jurica Obrol hrvatske boje braniti i na finalnom natjecanju u Lyonu.
-Hrvatska je svjetska velesila u turizmu, a ključna komponenta turizma je kulinarstvo. Ja nikad nisam video zemlju koja ima tako kvalitetnu I raznoliku gastronomiju. Spadamo u desetak najjačih kulinarskih nacija svijeta i na tome vam svima čestitam - obratio se župan Varaždinske županije, gospodin Radimir Čačić okupljenima na 13. Danima hrvatskog kulinarstva.

kuhari 3

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u radionicama kuhara Branka Ognjenovića na temu „Crveno meso i njegova primjena u kulinarstvu“ te radionici Josipa Bošnjaka na temu „Osnove puhanog i vučenog šećera“.

Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2019. pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva turizma s ciljem popularizacije kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.
-Nakon ovogodišnje manifestacije potrebno je skupiti dojmove i početi s pripremama 14. Dana hrvatskog kulinarstva. Veselimo se pratiti Juricu na Bocuse d’Or natjecanju, čeka ga najveći ispit karijere. Nadamo se da će se kroz ovu ali i druge manifestacije i aktivnosti Saveza popularizirati kuharska i slastičarska struka te da će narednih godina biti još više interesa za profesionalna kulinarska natjecatelja kao i većeg interesa mladih za ovu prekrasnu struku, jer bez ovakvih kulinarskih majstora, nema ni turizma dodao je Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog saveza.

kuhari 4 kuhari 5 kuhari 6

vzaktualno.hr

Alenka Kučić 25252 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

policija
Usred Varaždina pretukli muškarca i ukrali mu novac i nakit – muškarac završio u bolnici
Crna kronika
2019-11-22

Sljedeća Vijest

Turčin: Sanacija cesta nakon radova u sklopu Aglomeracije
Gospodarstvo
2019-11-22
Izdvojeno
U petak snijeg stiže i u nizine – bit će vjetrovito i hladno
Hrvatska i svijet
19. studenoga 2025.
Ivana
Modernizacija u KZŽ: Zabočka ljekarna postaje digitalna i potpuno obnovljena
Događanja
19. studenoga 2025.
Jozica
Najveći ovogodišnji projekt u Jalžabetu: Otvoren rekonstruirani i dograđeni dječji vrtić „Potočić”
Gospodarstvo
19. studenoga 2025.
Alenka Kučić
Općina Jesenje osigurala potpore poljoprivrednicima za 2025. godinu
Događanja
19. studenoga 2025.
Jozica
Video & fotogalerija
Na Gradskom groblju u Varaždinu odana počast preminulim građanima te preminulim, poginulim i nestalim braniteljima
Fotogalerija
31. listopada 2025.
Povratak u prošlost uz stare običaje, jela i dobra vina: Voćanska etno kuća otvorila svoja vrata
Fotogalerija
26. listopada 2025.
Klenovnik: Dječji vrtić Latica proslavio rođendan!!!
Fotogalerija
10. listopada 2025.
Sa svečane sjednice u Klenovniku načelnik Pintarić poručio: Naša općina napreduje i pritom čuva svoju tradiciju, identitet i povezanost među ljudima
Fotogalerija
9. listopada 2025.
Europski tjedan sporta: Challenger Race Varaždin 2025. okupio brojne sudionike – u prvom planu zabava i druženje uz sport!
Fotogalerija
26. rujna 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.