Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Događanja
  • Varaždinski kuhar na prestižnom svjetskom natjecanju

Varaždinski kuhar na prestižnom svjetskom natjecanju

Događanja
9. lipnja 2018.
N.K.
1336
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
Zlatko Novak

Dvadeset kuhara iz svih dijelova Europe će 11. i 12. lipnja ove godine u Torinu u Italiji, u sklopu gastro sajma, ukrstiti kuhače i pokazati svoje kuharsko umijeće na najvećoj kuharskoj pozornici – prestižnom natjecanju Bocuse d’Or. U tom elitnom društvu bit će i hrvatski predstavnici, varaždinski kuhari Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder.
20 zemalja iz čitave Europe poslat će najboljeg kuhara kako bi predstavljali njihove boje, a kandidati će više nego ikada željeti ostvariti dobar rezultat na ovom zapanjujućem kuharskom spektaklu te plasirati se u veliko finale Bocuse d’Ora koje će se održati slijedeće godine u francuskom Lyonu. Tada će se 10 najboljih europskih kuhara dobivenih natjecanjem u Torinu sučeliti s najboljim kuharima iz ostatka svijeta. Sam plasman na natjecanje je već ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje jer se za natjecanje u Torinu prijavljuju gotovo sve europske države, dok povjerenstvo na temelju opširnih prijava, radova, dosadašnjih rezultata i ostalih kriterija odabire samo njih 20.
U to elitno društvo, svojim radom i nastupima na hrvatskim državnim prvenstvima u kuharstvu te međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade i Global Chefs Challenge natjecanja te posljednjem nastupu na CRO TOP 10 natjecanju zasluženo je ušao i Zlatko Novak pred kojim je vrlo težak zadatak. Teme natjecanja su poznate tek nekoliko mjeseci koje je Zlatko iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Svjestan kako ga uz same protivnike očekuje i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirao u finale slijedeće godine.
U Torinu će natjecatelji biti pod najvećim iskušenjem i ispitom karijere. Tamo će ih u užarenoj atmosferi kakve se ne bi posramili ni neki nogometni velikani promatrati preko 5000 navijača i elita svjetskog kulinarstva koja ocjenjuje svaki korak, svaki pokret kuhačom, svaki potez nožem. Suci će pratiti i nadgledati svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. A tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan.
Zlatko Novak je svjestan kako ga uz same protivnike očekuje i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirao u finale slijedeće godine. Stoga su i na nekoliko treninga pozvani bili i članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije i Sekcije ocjenjivača HKS-a te izbornik Marinko Jurešić i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji su svojim sugestijama i opaskama pokušali minimizirati greške te tako izbjeći sakupljanje negativnih bodova na samom natjecanju. Spomenuta četvorka danas putuje za Torino i dok će se Zlatko i Marin natjecati, Damir Crleni će sudjelovati u ocjenjivanju jela u drugoj skupini natjecatelja, a Marinko Jurešić bit će sudac koji prati rad natjecatelja u kuhinji. S njima putuje i Aleksandar Aki Vucković, kao logistička podrška i promotor Bocuse d'Ora u Hrvatskoj.
Najiščekivanije kontinentalno natjecanje Bocuse d'Ora održat će se nakon kontinentalnih selekcija Amerike u Meksiku i Azijsko-pacifičkih u Kini. 20 europskih kandidata dat će sve od sebe kako bi uvjerili žiri da baš oni zaslužuju biti u finalu u Lyonu 2019. godine.
Države koje nastupaju u Torinu: Poljska, Belgija, Island, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Španjolska, Francuska, Švicarska, Velika Britanija, Rusija, Švedska, Hrvatska, Finska, Norveška, Danska, Italija, Bugarska, Estonija i Turska.
Kandidati će imati dva testa kako bi pokazali svoje vještine, odnosno pripremiti dva glavna jela. Za temu na tanjuru, morat će pripremiti 15 identičnih tanjura, a za temu na plati, svaki kandidat će pripremiti 15 porcija na platu prije posluživanja na tanjur. Za oba jela, imaju vremensko ograničenje od 5 i pol sati.
Zadane namirnice dolaze iz regije Pijemonta u Italiji: goveđi file Fassona Piemontese, riža Baraggia Biellese, Sant'Andrea, teleća brizla, kokošja jaja i Castelmagno sir.
Od svih kandidata očekuje se izvrsna obrada zadanih namirnica u nekoliko kuharskih tehnika, a svaki kandidat u temi na plati ima zadatak ukomponirati i dio svoje nacionalne kulinarske baštine. Zlatko Novak koristit će Poljički soparnik, kojeg je za ovu priliku modernizirao i oplemenio u skladu sa svjetskim trendovima u kulinarstvu.
Ovo izdanje natjecanja zasigurno će biti obilježeno i emocijama, budući da je početkom ove godine preminuo osnivač ovog prestižnog natjecanja, proslavljeni francuski kuhar Paul Bocuse.

Bocuse d'Or

www.vzaktualno.hr

N.K. 11180 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

tuča
Tuča veličine teniske loptice
Hrvatska i svijet
2018-06-09

Sljedeća Vijest

policija
Prometna nesreća u Paki: Ozlijeđene tri osobe
Crna kronika
2018-06-09
Izdvojeno
STABLO GODINE Novomarofska crvenolisna bukva je naj stablo Varaždinske županije!
Događanja
14. lipnja 2025.
Alenka Kučić
“Hvalevrijedan projekt Zaželi, pomozi, olakšaj” – Donja Voća pomaže starijima i zapošljava teško zapošljive
Događanja
14. lipnja 2025.
Jozica
Gužve na cestama prema moru – pripazite i prilagodite vožnju
Hrvatska i svijet
14. lipnja 2025.
Ivana
Donosimo vam ponudu poslova u Varaždinskoj županiji – sigurno ćete pronaći nešto za sebe
PR članak
14. lipnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Video & fotogalerija
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.