Varaždinsko bučino ulje zaštićeno je oznakom zemljopisnog podrijetla, čime je završen postupak koji je udruga Varaždinsko bučino ulje, u suradnji s Varaždinskom županijom, pokrenula u veljači prošle godine.
Nakon pet vrsta maslinovog, Varaždinsko je bučino ulje prvo bučino ulje u Hrvatskoj koje je zaštićeno, istaknuto je danas na konferenciji za novinare. Da posao dobivanja ove oznake nije bio lak istaknuo je Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije.
-Trebalo je zadovoljiti nekoliko uvjeta. Jedan od njih je da imate proizvođačku organizaciju, asocijaciju većeg broja ljudi koja podnosi zahtjev. Treba priložiti i određenu dokumentaciju, među kojom je i ona o povijesnim pisanim tragovima, a cilj je dokazati da se taj proizvod pod svojim imenom i prezimenom koristio duži niz godina - objasnio je Vincek.
Najstariji dosad pronađeni zapis za korištenja imena Varaždinsko bučino ulje je iz 1982. godine, otkad se koristi u našem jeziku u smislu deklaracije, promocije, prodaje, računa, rekao je pročelnik te dodao:
-Do nacionalne zaštite došlo se u relativno kratkom roku, u svega deset mjeseci. Sada po sili zakona zahtjev putuje u Europu, tražimo zaštitu na europskoj razini.
Oznaka zaštite zemljopisnog podrijetla omogućuje pozicioniranje i brendiranje poljoprivrednog proizvoda na tržištu, daje mu se dodana vrijednost, a potrošaču garantira da je proizvod koji kupuje upravo s tog područja koje je navedeno. Ono što je također važno jest da proizvođaču omogućuje promociju i marketing, ali i veću cijenu, bolji plasman i ostalo što uz to ide. Stoga se proizvođači nadaju potražnji puno većoj nego dosad.
-Moramo kupce educirati i naučiti na kvalitetu do koje mi držimo od prvog dana. Na tržištu se pojavljuju razne vrste ulja, upitne kvalitete, a mi želimo da ljudi znaju što kupuju i da se ta kvaliteta naših ulja nastavlja - rekao je predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje, Matija Patrčević:
Jedan od načina da što više ljudi upozna i prepozna Varaždinsko bučino ulje jest i njegova prezentacija na sajmovima, ali ne samo u Hrvatskoj, već i van granica Lijepe naše, istaknuo je župan Radimir Čačić.
-Ovog smo trenutka s 11 uzoraka našeg ulja prisutni na Međunarodnoj izložbi svih vrsta ulja i prehrane u Klagenfurtu, prvi put u povijesti proizvodnje hrvatskih bučinih ulja. Uvijek se treba mjeriti s najboljima i, ako je ikako moguće, svoju nišu i svoj brend ponuditi kao nešto sasvim novo na europskom tržištu. U Varaždinskoj županiji proizvodi se 1 posto ukupne svjetske proizvodnje bučinih ulja i to je jedini takav proizvod kojim predstavljamo neku europsku i svjetsku kategoriju. Riječ je o proizvodu neupitne kvalitete i važno je to izreći, ali je važno to i na određeni način atestirati i dobiti u službenoj formi, u čemu smo i uspjeli – naglasio je župan.
Nakon dobivanja nacionalne, pokrenut je proces europske zaštite Varaždinskog bučinog ulja koji bi trebao biti završen za najviše dvije godine, kao što je to bio slučaj s izvornošću Varaždinskog zelja, a trenutno je u procesu dobivanje zaštite za Varaždinski klipič.
-Od ukupno 40 proizvoda koje Hrvatska ima zaštićenih, sedam ih je vezano za ovu županiju, a tri su sasvim posebna varaždinska niša s terminom koji pokazuje da se to događa ovdje, da je sjeme odavde, da se te vrste uzgajaju na ovom području i na to možemo biti ponosni. 150 je godina pisanih tragova o tržišnoj kvaliteti i potražnji na tržištu za ovim uljima, od 18. stoljeća ovdje pratimo korištenje ulja u prehrambene svrhe. Čestitam cijelom timu koji je na tome radio. Ovo je još jedan doprinos tome da svakome u Hrvatskoj odmah bude asocijacija da varaždinsko zelje ide s vrhunskim Varaždinskim bučinim uljem – zaključio je župan Čačić.
Na konferenciji su bili i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, zamjenik župana Tomislav Paljak i tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović.
ak/vzaktualno.hr