Iako znamo da je tamna čokolada dobra za zdravlje, u normalnim količinama, naravno, mnogi još uvijek imaju osjećaj krivnje dok u njoj uživaju. Vjerojatno zato jer je čokoladi općenito teško odoljeti i pojesti samo nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.
No, znanost je još jednom potvrdila i potaknula jedenje tamne čokolade. Naime, prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.
Kako nam je bitno da nam mozak funkcionira tijekom radnog dana, znanstvenici su donijeli jedini logični zaključak: čokoladu je najbolje jesti za doručak! Spomenuli su i još nekoliko situacija u kojima si možete olakšati život čokoladom.
- prije polaganja nekog ispita, jer utječe na koncentraciju,
- prije spavanja, kad će vam pomoći opustiti se
- i treće, što već svi znamo, kada smo loše raspoloženi, jer čokolada potiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnima.
Pored toga, tamna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u izgradnji mišićne mase, a utječe i na mršavljenje jer ubrzava metabolizam.
Pa kad birate svoju tamnu čokoladu, gledajte samo da ima veći udio kakaa, a manji udio šećera.
www.vzaktualno.hr