Krenula je sezona kestena i vrijeme kada šetnje pretvaramo u male jesenske rituale, a miris pečenih plodova vraća osmijeh na lice. Spojite zdravo i ugodno, prošećite šumom, napunite košaru kestenima i priuštite si desert koji donosi okus prave jeseni.
U nastavku donosimo recept za finu tortu od kestena bez pečenja, koja se priprema jednostavno, a nestaje brzo!
POTREBNO:
Za podlogu:
300 g mljevenog keksa
100 g mljevenih oraha
80 g šećera
150 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
100 ml mlijeka
Za kremu:
500 g kesten pirea
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žličica ruma
500 ml vrhnja za šlag
4 žlice šećera u prahu
PRIPREMA:
Za podlogu otopiti čokoladu, a kekse i orahe samljeti. Pomiješati u većoj posudi kekse, orahe i šećer. Dodati otopljenu čokoladu i maslac sobne temperature pa sve skupa dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna tamna masa. Okrugli kalup za torte 24 cm promjera premazati tankim slojem maslaca pa ga staviti na podlogu na kojoj će torta stajati. Natiskati na dno podlogu i poravnati. Staviti u hladnjak dok pripremate kremu od kestena.
Za kremu miksati maslac sobne temperature i šećer u prahu pa na kraju umiksati kesten pire. Miksati tako dugo dok sve ne postane lijepo jednolično i glatko. Ako koristite nezaslađeni kesten pire, tada malo pojačajte količinu šećera! Dobivenom kremom premazati podlogu. Odložiti opet sve u hladnjak dok miksate slatko vrhnje.
Slatko vrhnje miksati u čvrsti šlag uz dodatak šećera u prahu. Čvrstim šlagom premazati kremu od kestena.
Posipati sve čokoladnim strugotinama pa ostaviti u hladnjaku bar pola sata da se dobro stisne.
Maknuti obruč s rashlađene torte i poslužiti.
Vzaktualno.hr/www.recipeci.com
Foto: screenshot Youtube