Bazga je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njezin predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece, naravno u obliku sirupa.
Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi ovog sirupa zbog straha da je komplicirana, moramo vam reći da je cijela priča zapravo poprilično jednostavna, a rezultat savršen.
Prije nego što s vama podijelimo tri recepta, kako biste mogli odabrati opciju koja vam se čini najprimamljivijom, napominjemo da se bazgini cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni koji su potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.
Također, dobro pripazite gdje ćete brati cvjetove jer primjerice kanali i druga zagađena mjesta nisu dobra opcija. Odaberite grm s kojeg ćete brati cvjetove koji nije onečišćen.
Sada krenimo s receptima, jedan je od njih klasični domaći bakin recept za sirup od bazge, a druga dva imaju još neke male dodatke koji rade svoj dio čarolije.
RECEPT ZA SOK OD BAZGE I MENTE
SASTOJCI:
– 40 cvjetova bazge
– 4-5 šaka svježih listova mente
– 3 litre vode
– 3 dag limunske kiseline
– 3 kilograma šećera
PRIPREMA:
1. Dobro operite cvjetove bazge i listove mente.
2. Stavite šećer u vodu i kuhajte sve dok se u potpunosti ne rastopi.
3. Kada se smjesa šećera i vode prohladi, u nju stavite limunsku kiselinu, bazgu i mentu.
4. Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.
5. Nakon 24 sata procijedite sok kroz gazu, prelijte u boce i vrijeme je za uživanje.
SOK OD BAZGE S DODATKOM KOPRIVE
SASTOJCI
– 15 cvjetova bazge
– 15 stapki koprive
– 3 litre vode
– 4 dag limunske kiseline
– 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
– 3 kilograma šećera
PRIPREMA
1. Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
BAKIN DOMAĆI SOK OD BAZGE
SASTOJCI
– 30 cvjetova bazge
– 3 litre vode
– 4 dag limunske kiseline
– 3 limuna
– 3 kilograma šećera
PRIPREMA
1. Potopite cvjetove bazge u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
foto: pixabay
vzaktualno.hr/zadovoljna.hr