Ako je vremenska prognoza točna, nedjelju ćemo moći provesti na otvorenom. Osim toga, plina neće biti sve do sutra do 15 sati, a to je razlog više da se ne zadržavate u kuhinji, već da ukusan ručak pripremite na roštilju. Za meso i povrće se pobrinite sami, a mi vam donosimo recept za jednostavnu marinadu koja će meso učiniti ukusnijim.
Neki će reći da ovisi o energentu, drugi o jačini vatre, treći smatraju da to ovisi isključivo u kvalitetu mesa, ali svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su dio svakog roštilja!
Marinade su, piše portal Volim meso, mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbjegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer sol ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suhim i ‘drvenastim’ mesom.
Kod marinada morate paziti na još dvije stvari. Koristite li češnjak i luk, češnjak protisnite, a luk osolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete se odlučiti za prah navedenih lukovica. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili češnjaka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorijevanja i gorčenja.
Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa te mesu koje se kratko termički obrađuje, izbjegavajte marinade koje sadrže šećer, bilo kao smeđi šećer, pekmez, šećer u alkoholu ili šećer koji se već nalazi u gotovim proizvodima, poput kečapa, ako ga imate običaj dodavati u marinadu. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagorjeti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti pougljenu koricu.
Donosimo recept za osnovnu marinadu:
Sastojci:
100 ml suncokretovog ulja
100 ml jabučnog octa
pola čajne žličice soli
svježe (krupno) mljeveni papar
3 – 4 češnja protisnutog češnjaka
Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.
Ova marinada pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.
ak/vzaktualno.hr(volimmeso.hr