Uskrsna tradicija nezamisliva je bez pisanica, a ove godine umjesto umjetnih boja iskoristite najbolje od prirode. Ne samo da je ovakav način ukrašavanja pisanica ekološki, nego vam omogućava i sasvim posebne i jedinstvene nijanse i boje pisanica. Od tradicionalnog ukrašavanja pomoću ljuskica od luka, pa sve do kurkume, borovnica i crvenog kupusa.
Otkrivamo koja boja se može dobiti uz koje namirnice, a ono što vam u startu treba su gumene rukavice, alkoholni ocat, voda, lonac, cjedilo i papirnati ubrusi, piše Jutarnji. Prvenstveno trebate pripremiti jaja tako da u lonac srednje veličine pomiješate 0,9 litre vode s dvije žličice alkoholnog octa. Mješavina neka zavrije, a zatim dodajte sastojke za željenu boju, smanjite vatru te ostavite da se željena smjesa krčka na laganoj vatri oko trideset minuta. Nakon što se smjesa pripremila, pustite da se ohladi i zatim dodajte jaja. Nikako nemojte kod ovog procesa zaboraviti na gumene rukavice kako vam boja ne bi ostala na rukama i noktima, a ovo su potrebne namirnice za željene nijanse:
Kurkuma za žutu boju
Za idealne žute nijanse potrebno je dodati tri čajne žličice kurkume u kipuću vodu. Najbolji efekt se postiže kod guščjih jaja.
Cikla za nježno ružičaste nijanse
Četiri šalice ili 0,2 litre narezane skuhane cikle omogućit će pisanicama ružičastu boju. Nakon što tek uronite jaja u smjesu, ona će izgledati smeđe, ali hlađenjem dobivaju prekrasnu pastelnu roza nijansu.
Crveni kupus za plave pisanice
Dodajte tri šalice narezanog crvenog kupusa u tekućinu i ostavite jaja pola sata za pastelne plave nijanse. Ako želite postići tamno modru boju, ostavite da jaja odstoje u smjesi preko noći.
Smrznute borovnice za srebrnu boju
Uzmite smrznute borovnice, pustite da se otope i zatim ih što više usitniti. Dodajte vode i žlicu octa pa otopite jaja u pripravak dok ne dobijete željenu nijansu. Ako nemate smrznute borovnice, možete se poslužiti i sokom od borovnica.
Kava za smeđa jaja
Dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kave te dodajte dvije žlice bijelog octa.
Crveni luk za elegantnu crvenosmeđu nijansu
Ljuske crvenog luka prokuhajte s vodom i dodajte žlicu octa, a zatim potopite jaja te ih pustite da stoje minimalno sat vremena dok ne dobijete željenu smeđe crvenkastu nijansu.
Špinat za zelene pisanice
Listove špinata stavite u vodu, dodajte žlicu octa te kuhajte s jajima i poslije ostavite u vreloj vodi dok ne dobijete lijepu nijansu.
Bez obzira na to za koje ste se boje odlučili, nakon što se jaja ohlade možete ih premazati uljem kako bi dobila savršen završni sjaj! Uživajte u svojim prirodnim pisanicama i sretan Uskrs!
vzaktualno.hr/jutarnji.hr