Uskrs nam je sve bliže, a mnoge domaćice već sad brinu o tome što će staviti na blagdanski stol i ponuditi ukućanima ili gostima. Nadamo se da će biti mjesta i za ovu slasticu koju je naša poznata food blogerica Sandra Gašparić (Reci-Peci) nazvala Jednostavna torta s pudingom.
Pridjev ‘jednostavna’ nije toliko zbog načina izrade, nego zbog namirnica koje najčešće imamo kod kuće: šećer, jaja, brašno, kakao, puding. U ovoj torti nećete naći niti orahe, lješnjake, grožđice, kekse, sireve niti želatine, ali ćete opet dobiti fantastičan rezultat.
POTREBNO:
Za biskvit:
-4 jaja
-180 g šećera
-1 vanilin šećer
-100 ml suncokretovog ulja
-180 g brašna
-1 praša za pecivo
-2 žlice kakaa
Za kremu:
-2 jaja
-1 vrećica pudinga od vanilije
-180 g šećera
-3 žlice oštrog brašna
-600 ml mlijeka
-250 ml vrhnja za šlag
-150 g maslaca
Za glazuru:
-200 g čokolade za kuhanje
-50 g maslaca
-50 ml mlijeka
-4 žlice suncokretovog ulja
Za ukras - čokoladna jaja
PRIPREMA:
Za biskvit najprije pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao pa sve zajedno prosijati. Tako ćete dobiti fini i rahli biskvit sa puno mjehurića nakon pečenja!
Potom miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom 2-3 minute, a potom dodati ulje pa promiksati još malo. Tada dodati i ostale prosijane suhe sastojke u dva navrata i izmiksati do kraja.
Pripremiti okrugli kalup za torte 24 cm u promjeru i obložiti ga papirom za pečenje. Ako radite u formi kolača, onda biskvitnu smjesu izlijte na lim za pečenje srednje veličine (36×20 cm cca). U kalup izliti biskvitnu smjesu, poravnati i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180*C. Peći 25-30 minuta. Provjeriti na kraju čačkalicom je li biskvit pečen! Pečeni biskvit ohladiti, pa ga izvaditi iz lima i prerezati na dvije kore.
Za kremu koju možete pripremiti dok se peče biskvit, umiksajte dva jaja sa šećerom, pudingom, brašnom i dijelom mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa kada provri ulijte ovu smjesu i skuhajte kremu. Ohladite kremu miješanjem kako se na vrhu ne bi stvorila korica.
Dok se krema hladi umutite vrhnje u čvrsti šlag, a maslac umutite da bude mekan i podatan. Kada se krema ohladi dodajte joj maslac i šlag i dobro sve sjedinite.
Donji dio biskvita stavite u na dno lima ili podloge, okolo neka bude obruč. Prelijte koru s malo mlijeka (4-5 žlica hladnog mlijeka), ruma ili kave, pa je premažite jednim dijelom kreme. Poklopite drugim dijelom biskvita, također ga natopite mlijekom pa premažite ostatkom kreme.
Rashladite tortu najmanje 1,5 sat u hladnjaku. Nakon toga je izvadite, maknite obruč, prelijte čokoladnom glazurom i po želji ukrasite.
Čokoladna glazura se radi tako da se u posudici pomiješaju svi sastojci i otope uz miješanje ili u mikrovalnoj pećnici ili na tihoj vatrici.
Tortu ukrasite po želji i ostavite u hladnjaku da se još dobro rashladi i da se glazura stisne.
screenshot/recipeci
vzaktualno.hr/recipeci.com