Danas vam s index.hr donosimo recept za američku pitu od čokolade, koja će zasigurno svim ljubiteljima čokolade uljepšati ovu nedjelju.
Za tijesto vam je potrebno: 200 g glatkog brašna, 1 žlica šećera, 1 prstohvat soli, 100 g hladnog maslaca izrezanog na kockice i 60 ml hladne vode.
Za čokoladnu glazuru je potrebno: 120 g tamne čokolade, 100 g šećera, 30 g gustina, 1 prstohvat soli, 500 ml slatkog vrhnja, 4 žumanjka, 1 žličica ekstrakta vanilije i 30 g maslaca sobne temperature.
Za dekoraciju vam treba 200 ml slatkog vrhnja za šlag, 2 žlice šećera u prahu i naribana čokolada ili kakao za posipanje.
Priprema:
Pripremite tijesto
Umiješajte brašno, šećer i sol, pa dodajte hladni maslac i prstima ili mikserom razmrvite dok struktura ne postane mrvičasta. Postupno dodajte vodu, pa kratko miksajte. Nemojte previše mijesiti, tijesto skupite rukama i oblikujte disk. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Razvaljajte tijesto
Tijesto razvaljajte na malo više od promjera okruglog kalupa (22-26 cm). Stavite ga u maslacem namašćeni kalup i lagano pritisnite rubove. Možete oblikovati i valoviti rub ili obrubiti ga vilicom.
Ispecite tijesto
Tijesto izbodite vilicom, pa ga prekrijte papirom za pečenje s utezima (suhi grah ili riža). Pecite na 180 stupnjeva 15 minuta s utezima, a onda ih maknite i pecite samo tijesto još 10 minuta.
Pripremite kremu
U loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte šećer, gustin i sol. Postupno dodajte mlijeko, miješajući pjenjačom kako ne bi bilo grudica. Kad se smjesa ugrije (ali ne zavrije), polako ulijte umućene žumanjke, neprestano miješajući. Kuhajte oko 5 minuta, dok se ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu, vaniliju i maslac i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Spojite tijesto i kremu
Kremu prebacite u ohlađeno tijesto u kalupu, pa stavite u hladnjak na najmanje 4 sata dok se ne stisne.
Dekorirajte
Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst snijeg. Dekorirajte pitu po želji, pa posipajte čokoladom ili kakaom.
FOTO: Ilustracija