KUD Lepoglavski Pušlek već 16 godina čuva i prezentira stare običaje i zanate, a jedan od njih je i mlinčeni kolač, jedinstven za ovo područje.
Ovo kulturno-umjetničko društvo bilo je prvo na području Lepoglave, ali i šire, a kako nam je ispričala predsjednica Štefica Bizek, od samih početaka svog djelovanja uživaju veliku podršku, kako Grada, tako i samih građana. Osim očuvanja tradicije i običaja, ovaj KUD bavi se i amaterskom glumom i u 16 godina svog djelovanja imali su preko 400 nastupa po čitavoj Hrvatskoj i u Sloveniji.
Kako bi očuvao tradicije i običaje svog kraja, Lepoglavski Pušlek sudjeluje na Lepoglavskim danima i Festivalu čipke gdje prezentiraju nekadašnje običaje.
-Građanima prikazujemo kako se prao i peglao veš, brao kukuruz, kako su se pilila drva, kako su se pekli čvarci, klepala kosa, radi se čipka, a prikazuju i kako se nekad zelje spremalo za zimu, odnosno gazilo – priča nam Štefica Bizek i dodaje kako su i u vrijeme adventa imali prikaz živih jaslica te nekadašnjeg i današnjeg iščekivanja Božića.
Uz to, 15 Pušleka peče i puno starinskih kolača kako bi mladim naraštajima predočili kako se nekad jelo. Među njima je i mlinčeni kolač čije geografsko podrijetlo žele zaštititi. Riječ je o postupku kojeg je pokrenuo gradonačelnik Marijan Škvarić uz veliku potporu Varaždinske županije, pa predsjednica Bizek vjeruje da će to do kraja ove ili početka iduće godine u tome i uspjeti.
-Pored čipke kao nematerijalne kulturne baštine ovog kraja zaštitit će se i naš mlinčeni kolač – govori nam predsjednica Bizek i opisuje postupak izrade ove tradicionalne slastice.
Recept potječe od njihovih baka i postoji stotinjak godina, a u Lepoglavi i okolnim selima se zove mlinčeni kolač. Ne može sa sigurnošću reći izrađuju li ga jedini u Hrvatskoj jer postoji mogućnost da se priprema i u drugim krajevima samo pod drugačijim nazivom.
Za izradu ovog kolača trebat će vam kilogram glatkog brašna, žlica soli, 2,5 decilitara mlijeka te isto toliko decilitara vode. Mlijeko i voda moraju biti topli, a mast mora biti kruta.
Od brašna, soli i tekućine potrebno je umijesiti glatko tijesto koje pod rukom mora biti mekano kako bi se moglo razvaljati. Nakon što se razvalja, premaže se krutom mašću i dva puta preklopi na pola te pokrije krpom kako bi odstajalo pola sata, nakon čega se postupak ponavlja pet do šest puta.
-Čim se više tijesto razvalja, preklapa i maže, tim više se lista – govori nam predsjednica Bizek.
Na kraju se razvalja i namaže, stavlja u pleh te se peče na dvjesto stupnjeva dvadesetak minuta.
-Kada je pečeni, njegova gornja korica je hrskava, a listovi kojih ima 10 ili 12, ovisno o tome koliko ste ga puta valjali, su sočni kao mlinci i zato nosi takav naziv – opisuje nam Štefica i objašnjava kako je ovo nekad bio težački kolač jer je zaista zasitan, a ljudi su ga jeli kako bi skupili snage za rad u polju, vinogradu ili livadi.
Otkrila nam je i kako ljudi griješe u pripremi ovog tradicionalnog lepoglavskog jela stavljajući u njega kvas i jogurt. Kako naglašava, ti sastojci se nekad nisu koristili, već se u kolač stavljalo ono što su ljudi tada imali kod kuće.
Ovu slasticu možete probati na raznim manifestacijama u kojima Lepoglavski Pušleki sudjeluju, ali nema straha, možete se najaviti i doći k njima, rado će vas ugostiti. Ovo kulturno-umjetničko društvo izrađuje ga i uoči Noći muzeja, sudjelovali su i na Gospodarskom sajmu u Varaždinu, a interes građana je zaista velik. Puno njih se interesira, zovu ih i šalju im upite te na društvenim mrežama traže recept.
U jednom periodu u KUD je bilo uključeno čak dvanaestero djece, no predsjednica Bizek priznaje kako, unatoč tome što mladi uvijek rado probaju njihove kolače, sve su manje zainteresirani za sudjelovanje u očuvanju običaja. Ipak, od svog glavnog cilja, prenošenja tradicije na sljedeće naraštaje, ne odustaju.
-Ja se sjećam svoje bake i kako sam odrastala, pa nam je želja da se i druga djeca na području Lepoglave sjete što se nekada jelo. Svi se sjećamo da su Pavlini u Lepoglavu donijeli purana, pa neka se onda i budući naraštaji sjete da se nekad jeo mlinčeni kolač. Naša misija je iza sebe ostaviti trag – zaključuje predsjednica Bizek.
Foto: Grad Lepoglava
tklopotan / vzaktualno.hr