Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci upozoravaju da je zamatanje hranu aluminijskom folijom jako loša odluka
Osim za pečenje, mnogi upotrebljavaju aluminijsku foliju i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci upozoravaju kako je to jako loša odluka, prenosi Večernji list.
Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije.
Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health, a prenosi Večernji.
Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmnožavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic.
vzaktualno.hr/vecernji.hr