U jedinstvenom težačkom jelu, spravljenom od kvalitetnih domaćih namirnica, Vidovečkom gibaniku, moglo se u subotu uživati na Festivalu Vidovečkog gibanika u Vidovcu.
Naime, i ove godine, Udruga žena Općine Vidovec organizirala je Festival Vidovečkog gibanika, a Festival je posjetila i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je istaknula kako je Varaždinska županija prava riznica hrvatskih gastronomskih delicija.
– Varaždinska županija ima 20 zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda - na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Među tim proizvodima je i Vidovečki gibanik, „princ među princezama“ kada je riječ o gibanicama. Vidovec je kraj iznimno bogate narodne baštine, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije koja okusom, mirisom i izgledom osvaja. Posebno treba istaknuti da je upravo Vidovec među prvima krenuo u zaštitu tih vrijednosti, kako na nacionalnoj, tako i europskoj razini. Ovdje se proizvode tri zaštićena proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik – rekla je zamjenica Zagorec, naglasivši kako priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo bez Udruge žena Općine Vidovec, njihova neumornog rada na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.
– I ove godine željeli smo našim mještanima prezentirati izradu Vidovečkog gibanika, ali i da isprobaju taj savršeni spoj okusa koji se do danas sačuvao u našoj tradicionalnoj gastronomiji. Svi koji probaju gibanik ostanu oduševljeni njime, a mi im samo želimo dočarati njegove gastronomske vrijednosti. Svim zainteresiranima prezentirat ćemo i njegovu izradu, iako svaka domaćica ima svoju tajnu. Je li gibanik dobar, bolji ili najbolji ovisi i o omjeru šećera i soli u gibalu – otkrila je predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak.
vzaktualno.hr