U petak su u Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok započeli 4. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju koji će trajati tri dana. Tijekom ta tri dana održavati će se niz kulinarskih radionica s vrhunskim stručnjacima, radionice za učenike, okrugli stolovi, a subota je dan koji je otvoren za građanstvo na koji će doći i bivši učenici i nastavnici Srednje škole Zabok.
Tijekom obilaska Regionalnog centra krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je istaknuo kako u će se u Centru odvijati edukacija koja će biti prilagođena tržištu i potrebama gospodarstva te kako će danas po prvi put pokazati i dio Akademisa. Ono što je bitno naglasiti je to kako će se Regionalni centar osim obrazovnog dijela proširiti i na turističku ponudu grada Zaboka.
-U Centru će se održavati i obrazovanje samih turističkih djelatnika odnosno cjeloživotno obrazovanje, a izuzetno nam je bitno da potaknemo i Varaždinsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, ali i Zagrebačku županiju - dodao je župan Kolar.
Voditeljica Službe za strukovno obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Hrvoj-Šic kazala je kako je sretna što je ovaj projekt uspješno završen jer ovaj Centar imati će utjecaja na cijelu regiju sjeverozapadne Hrvatske.
Kako se danas po prvi put javnosti pokazuje Akademis, ugostiteljski smještajni objekt hotelskog tipa različitih kategorija, od 3, 4 i 5 zvjezdica, u kojem će učenici vidjeti razlike između pojedinih kategorija smještaja. U sklopu Akademisa nalazi se i restoran kapaciteta za 40 osoba kao i dostavno vozilo, a od iduće godine funkcionirati će i na tržištu. Što to znači, objasnila je voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti Veronika Kolman.
-Učenici će u Akademisu stjecati praktično iskustvo, odnosno provodit će svoje učenje temeljeno na radu, a naši sumještani moći će doći popiti kavu, gosti će moći ući u sobe i koristiti smještaj, dakle objekt će normalno poslovati na tržištu. Zgrada je trojnog tipa, jednim dijelom osigurani su prostori za strukovno obrazovanje, u sektoru turizma i ugostiteljstva i ekonomije, u drugom dijelu je trening centar za odrasle s dodatnim praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje, a u trećem dijelu je prostor za učenje temeljeno na radu, odnosno poligon za vježbe Akademis - objasnila je Kolman.
msopek/vzaktualno.hr