Jogurt pita jedan je od onih kolača čiji se recept sigurno nalazi u većini bilježnica s receptima naših mama i baka u raznim verzijama i svojevrstan je klasik među domaćim kolačima, naročito pitama od prhkog tijesta.
Okusom je vrlo slična piti od sira jer joj je i nadjev slične mliječne strukture, samo što je ovaj daleko prozračniji i nekako lakši, mekši. Iako joj je naziv jogurt pita, u nadjev je preporučljivo staviti i pokoje kiselo vrhnje, a klasični tekući jogurt zamijeniti čvrstim jogurtom jer će nadjev tako biti kompaktniji.
Recept za Jogurt pitu pronašli smo na portalu Sandre Gašparić RECI PECI, na kojem vas očekuje niz odličnih recepata. Naravno, ne samo za slastice, već za ukusna, domaća jela.
JOGURT PITA
Potrebni sastojci
Za prhko tijesto:
350 g brašna
140 g šećera prstohvat soli
1 vanilin šećer
4 žumanjka
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica kiselog vrhnja
180 g margarina ili maslaca
Za nadjev (za jogurte i vrhnje mjera su pakiranja od 180g):
250 g šećera
2 čvrsta jogurta
2 tekuća jogurta
2 kisela vrhnja
1 vanilin šećer
5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka
PRIPREMA:
Za tijesto, pomiješati brašno sa šećerom, praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom.
Dodati žumanjke, kiselo vrhnje i margarin izrezan na komadiće.
Mijesiti rukama kako biste u početku dobili sitne mrvice, a potom gnječeći dlanovima umijesili glatko prhko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela i omotati folijom. Jedan dio pospremiti u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač.
Za nadjev pomiješati jogurte i vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno umiješati i brašno te na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Onaj dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljati na veličinu dna lima u kojem će se pita peći i premjestiti ga u lim koji ste prethodno namastili i pobrašnili.
Preko tijesta istresti nadjev, a potom preko nadjeva naribati na ribež ravnomjerno onaj dio tijesta koji je bio u zamrzivaču.
Sve skupa peći u pećnici prethodno ugrijanoj na 175ºC 35 minuta.
Pečenu pitu po želji posipati šećerom u prahu.
screenshot/youtube
vzaktualno.hr/recipeci