Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • SAVRŠEN NEDJELJNI DESERT Prhka pita od trešanja i borovnica oduševit će vaše nepce!

SAVRŠEN NEDJELJNI DESERT Prhka pita od trešanja i borovnica oduševit će vaše nepce!

Lifestyle
25. lipnja 2023.
Jozica
438
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Želite li uživati u doista savršenom desertu, ovog ćete se puta morati potruditi malo više, no trud će se svakako isplatiti. 24 sata donosi recept za ukusnu prhku pitu od trešanja i borovnica čije će hrskavo tijesto i predivno punjenje oduševiti vaše nepce.

Sastojci:

Tijesto: 1/3 šalice bademovog brašna 1/4 šalice šećera 1 žličica soli 2 i 1/2 šalice oštrog brašna + još malo 1 šalica hladnog maslaca narezanog na kockice 2 velika žumanjka 1/4 šalice hladne vode

Punjenje: 80 g svježih trešanja 40 g borovnica 3/4 šalice smeđeg šećera 3 žlice škrobnog brašna 1/4 šalice burbona 1 žlica ekstrakta vanilije 1 mahuna vanilije iz koje ćeš izvaditi sjemenke korica 1 limuna 1 cijelo jaje, umućeno smeđi demerara šećer za posipanje

Priprema:

Izmješaj bademovo brašno, šećer, sol i brašno u velikoj zdijeli. Dodaj omekšali maslac i zamijesi tijesto.

U maloj zdjeli umuti žumanjke s 1/4 šalice ledene vode pa dodaj jaja u smjesu od brašna. Miksaj dodajući po potrebi još hladne vode (ne više od 1 žlice odjednom), dok se tijesto ne sjedini.

Lagano mijesi tijesto na pobrašnjenoj površini dok se ne prestane lijepiti za površinu, oko 1 minute. Tijesto podijeli napola. Svaki dio oblikuj u kuglu i zamotaj u plastičnu foliju. Ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata ili najviše 3 dana.

Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 5 minuta da omekša. U međuvremenu namasti okrugli kalup za pitu promjera 24 cm i zagrij pećnicu na 200°C. Razvaljaj tijesto u krug promjera 30 cm i pažljivo premjesti u kalup za pitu. Rubove digni uz stijenke. Odreži višak ako visi preko ruba lima. Tijesto na dnu izbodi nekoliko puta vilicom.

Razvaljaj ostatak tijesta također u oblik kruga promjera 30 cm. Premjesti u lim obložen papirom za pečenje i uz pomoć kotačića izreži trake širine 2 cm. Stavi sve zajedno natrag u hladnjak.

U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene trešnje, borovnice, smeđi šećer, škrobno brašno, burbon, ekstrakt vanilije, sjemenke vanilije i koricu 1 limuna. Dobro promiješaj pa žlicom stavljaj nadjev na tijesto. Ako je ostalo soka od voća, i njega prelij preko tijesta.

Na vrh složi trakice tijesta, prvo u jednom smjeru, pa drugu polovicu okomito preko, ostavljajući rupe između. Rubove tijesta (gornji i donji dio) uz stijenke prstima stisni i spoji. Trake na vrhu premaži umućenim jajetom i pospi demerara šećerom. Ohladi pitu dok tijesto ne očvrsne, oko 30 minuta u hladnjaku.

Peci oko 30 minuta dok korica ne porumeni, oko 30 minuta, pa smanji temperaturu pećnice na 180°C i peci dok se ne prestanu raditi mjehurići od soka, a pita dobije tamnu zlatno-smeđu boju, 50-60 minuta. Prebaci na rešetku i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja.

vzaktualno.hr/24sata.hr

Jozica 763 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

U Dječjem vrtiću Varaždin u Kozarčevoj na poseban način obilježili "malu maturu"
Događanja
2023-06-25

Sljedeća Vijest

PROSLAVA IVANJA U JESENJU Nakon tradicionalnog ručka uslijedio zabavni program te nezaobilazno natjecanje u kuhanju kotlovine!
Događanja
2023-06-25
Izdvojeno
U Varaždinskoj županiji do sad glasalo 16,73 % birača
Politika
18. svibnja 2025.
Ivana
Tražite posao? Donosimo vam ponudu poslova u Varaždinskoj županiji
PR članak
18. svibnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Ledeni vjetar bez paljenja pećnice: isprobajte jednostavniju verziju mnogima omiljene slastice koja će vas oduševiti
Lifestyle
18. svibnja 2025.
Siniša Kalajdžija
Danas je inauguracija Pape Lava XIV. – u Vatikanu su brojna izaslanstva
Hrvatska i svijet
18. svibnja 2025.
Ivana
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Toplički fašnjak: Tradicija, veselje, šarenilo i kreativnost na ulicama Varaždinskih Toplica
Fotogalerija
3. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.