Želite li uživati u doista savršenom desertu, ovog ćete se puta morati potruditi malo više, no trud će se svakako isplatiti. 24 sata donosi recept za ukusnu prhku pitu od trešanja i borovnica čije će hrskavo tijesto i predivno punjenje oduševiti vaše nepce.
Sastojci:
Tijesto: 1/3 šalice bademovog brašna 1/4 šalice šećera 1 žličica soli 2 i 1/2 šalice oštrog brašna + još malo 1 šalica hladnog maslaca narezanog na kockice 2 velika žumanjka 1/4 šalice hladne vode
Punjenje: 80 g svježih trešanja 40 g borovnica 3/4 šalice smeđeg šećera 3 žlice škrobnog brašna 1/4 šalice burbona 1 žlica ekstrakta vanilije 1 mahuna vanilije iz koje ćeš izvaditi sjemenke korica 1 limuna 1 cijelo jaje, umućeno smeđi demerara šećer za posipanje
Priprema:
Izmješaj bademovo brašno, šećer, sol i brašno u velikoj zdijeli. Dodaj omekšali maslac i zamijesi tijesto.
U maloj zdjeli umuti žumanjke s 1/4 šalice ledene vode pa dodaj jaja u smjesu od brašna. Miksaj dodajući po potrebi još hladne vode (ne više od 1 žlice odjednom), dok se tijesto ne sjedini.
Lagano mijesi tijesto na pobrašnjenoj površini dok se ne prestane lijepiti za površinu, oko 1 minute. Tijesto podijeli napola. Svaki dio oblikuj u kuglu i zamotaj u plastičnu foliju. Ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata ili najviše 3 dana.
Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 5 minuta da omekša. U međuvremenu namasti okrugli kalup za pitu promjera 24 cm i zagrij pećnicu na 200°C. Razvaljaj tijesto u krug promjera 30 cm i pažljivo premjesti u kalup za pitu. Rubove digni uz stijenke. Odreži višak ako visi preko ruba lima. Tijesto na dnu izbodi nekoliko puta vilicom.
Razvaljaj ostatak tijesta također u oblik kruga promjera 30 cm. Premjesti u lim obložen papirom za pečenje i uz pomoć kotačića izreži trake širine 2 cm. Stavi sve zajedno natrag u hladnjak.
U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene trešnje, borovnice, smeđi šećer, škrobno brašno, burbon, ekstrakt vanilije, sjemenke vanilije i koricu 1 limuna. Dobro promiješaj pa žlicom stavljaj nadjev na tijesto. Ako je ostalo soka od voća, i njega prelij preko tijesta.
Na vrh složi trakice tijesta, prvo u jednom smjeru, pa drugu polovicu okomito preko, ostavljajući rupe između. Rubove tijesta (gornji i donji dio) uz stijenke prstima stisni i spoji. Trake na vrhu premaži umućenim jajetom i pospi demerara šećerom. Ohladi pitu dok tijesto ne očvrsne, oko 30 minuta u hladnjaku.
Peci oko 30 minuta dok korica ne porumeni, oko 30 minuta, pa smanji temperaturu pećnice na 180°C i peci dok se ne prestanu raditi mjehurići od soka, a pita dobije tamnu zlatno-smeđu boju, 50-60 minuta. Prebaci na rešetku i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja.
vzaktualno.hr/24sata.hr