Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • ZASLADITE SI NEDJELJU Jaje na oko – prefini kremasti kolač s marelicama ili breskvama

ZASLADITE SI NEDJELJU Jaje na oko – prefini kremasti kolač s marelicama ili breskvama

Lifestyle
20. srpnja 2025.
Alenka Kučić
2447
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Za jaje na oko znamo svi, ali ovoga vam puta ne savjetujemo da pečete ovo mnogima omiljeno jelo za doručak ili večeru,, već da napravite jaje na oko u slatkoj varijanti, kao prefini kremasti kolač s breskvama ili marelicama.

Priprema je jednostavna i nema potrebe čekati da se krema hladi. Sve se lijepo izlije preko pečenog biskvita, utisnu se polovice breskvi ili marelica, sve se zalije preljevom za torte i to je to! Treba jedino pričekati da se kolač rashladi, kako bi se mogao lijepo rezati na kocke i poslužiti.

Poznata Vukovarka Sandra Gašparić na svojoj je stranici s receptima ReciPeci objavila i ovaj recept te sve lijepo objasnila u videu koji možete pogledati, ako će slučajno biti kakvih nejasnoća.

Jaje na oko je kolač koji se može napraviti ili s breskvama ili s marelicama iz kompota, ali i sa svježim voćem. Ako kolač radite sa svježim voćem, bilo bi dobro da nabavite malo voćnog soka za preljev kolača. U kojoj god varijanti da ga napravite, nećete pogriješiti. Jaje na oko svevremeni kremasti klasik koji osvježava i kojemu ćete se uvijek rado vraćati.

Potrebni sastojci

 Za biskvit:
-3 jaja
-100 g brašna
-100 g maslaca
-100 g šećera
-3-4 žlice mlijeka
-1 vanilin šećer
-1/2 praška za pecivo

Za kremu:
-2 pudinga od vanilije
-700 ml mlijeka
-6 žlica šećera
-4 žlice kiselog vrhnja

I još:
-2 konzerve kompota od bresaka ili marelica
-2 vrećice svijetlog preljeva za torte

PRIPREMA:

Za biskvit miksati žumanjke sa šećerom, dodati i otopljeni maslac nakon par minuta, a potom i brašno pomiješano za praškom za pecivo. Na kraju lagano kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili, poravnati i peći u zagrijanoj pećnici na 180*C 20 minuta. Još topli biskvit preliti ravnomjerno sa 1,5 dl soka o kompota.

Za kremu skuhati pudinge s predviđenom količinom mlijeka i šećera. U vrući puding dodati kiselo vrhnje i dobro promiješati.

Na još topli kolač nanijeti kremu od pudinga, pa po njoj rasporediti polovice dobro ocijeđenih bresaka iz kompota koje treba prstima malo utisnuti u kremu, pa sve skupa preliti sa svijetlim preljevom za torte te pustiti da se kolač ohladi. Preljev treba složiti sa jednim manjim dijelom soka iz konzerve, jer ako bude previše soka, na preljevu će se napraviti pjenica koja neće izgledati lijepo i dekorativno na kolaču. To konkretno znači da ćete za ovaj preljev trebati 200 ml vode i 50 ml soka.

Potpuno ohlađen kolač rezati na kocke ali tako da na svakoj kocki bude po jedno ‘jaje’.

screenshot/recipeci
vzaktualno.hr/recipeci.com

 

 

Alenka Kučić 24829 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Etno festival Cvetlin 2025. oduševio: Žiri odabrao svoje, publika svoje pobjednike, a veselica je potrajala do jutarnjih sati
Događanja
2025-07-20

Sljedeća Vijest

Kolone na cestama i u nedjelju, povremeno pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima
Hrvatska i svijet
2025-07-20
Izdvojeno
Nova školska godina počinje za 444.500 učenika, najveće promjene u strukovnim školama
Hrvatska i svijet
8. rujna 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Danas je blagdan Male Gospe – blagdan rođenja Blažene Djevice Marije
Hrvatska i svijet
8. rujna 2025.
Ivana
Danas sunčano i vrlo toplo, i do 29 °C
Hrvatska i svijet
8. rujna 2025.
Ivana
Gordana Ivanjek Tušek i Iva Ranogajec Inkret i ove godine rado popevaju, i to na 60. Festivalu kajkavskih popevki
Događanja
7. rujna 2025.
Ivana
Video & fotogalerija
Ovako se danas probudila Krapina – započela velika proslava 150 godina DVD-a Krapina
Fotogalerija
6. rujna 2025.
FOTOGALERIJA Kiša je prestala, špancireri stižu u Varaždin – ovako je bilo prvog dana na ulicama i trgovima grada
Fotogalerija
22. kolovoza 2025.
FOTOGALERIJA „Šminkanje” Varaždina uoči 27. Špancirfesta
Fotogalerija
19. kolovoza 2025.
Župan Stričak: Svima koji su sudjelovali u najvažnijoj bitci u povijesti hrvatskog naroda, u Oluji, veliko hvala!
Fotogalerija
4. kolovoza 2025.
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.