Sladoled je omiljena osvježavajuća poslastica u vrućim danima! Neodoljivo slatko, kremasto ili voćno osvježenje u tren oka nas može teleportirati iz kipuće stvarnosti u hladnije krajeve. Bez obzira bio on mliječni, voćni, u "kuglici" u kornetu, na štapiću ili u zdjelici, s preljevom ili "uvaljan" u orašaste plodove, ne mogu mu odoljeti ni mladi ni stari! Pa ipak, zovemo ga grešnim užitkom jer može ostaviti trag na našoj liniji.
Zahvaljujući portalu Ordinacija.hr, imate priliku sami napraviti sladoled koji će biti milostiv prema vašem struku i istovremeno oduševiti cijelu obitelj svojim okusom. Evo recepta:
Sladoled od tamne čokolade
- 5 žumanjaka
- 200 grama tamne čokolade
- 100 grama šećera
- 500 ml mlijeka
Čokoladu otopite u parnoj kupelji. U zasebnom lončiću izmutite žumanjke i šećer. Tada polako dodajte toplo mlijeko i nastavite miješati. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu, a lončić stavite na laganu vatru i miješajte tik do vrenja.
Smjesu ostavite neka se malo ohladi, a zatim je prelijte u metalnu posudu koju ste držali u zamrzivaču kako bi bila hladna. Ohladite u zamrzivaču. Kako biste izbjegli stvaranje kristalića leda, svakih pola sata sladoled izvadite, promiješajte te vratite natrag u zamrzuvač. Postupak ponovite tri puta.
foto: Pixabay
vzaktualno.hr/ordinacija