Zebra kolač je klasik u mnogim domaćinstvima, a svojom jednostavnošću i fantastičnim izgledom osvojio je mnoge. Sličan je mramornom kolaču, no uz dodatak prelijevanja koje mu daje sočnost i neodoljivu aromu. Kolač je prepun šarenih pruga koje podsjećaju na zebru, pa je omiljen i među djecom. Osim toga, sastojci su jednostavni i uvijek pri ruci, što ga čini idealnim izborom za brz i ukusan kolač koji ćete obožavati! Recept smo pronašli na stranici recipeci.com.
POTREBNO:
4 jaja
3 čaše glatkog brašna
1,5 čaša šećera
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
1 čaša jogurta
1 čaša suncokretovog ulja
5-6 žlica mlijeka
4 žlice kakaa
3 žlice ruma
PRIPREMA:
Cijela jaja miksati sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno dodati jogurt, ulje i mlijeko pa dobro sve sjediniti. Tada dodati brašno s praškom za pecivo.
Dobivenu biskvitnu masu podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati kakao i rum pa dobro promiješati.
U okrugli kalup 22-24 cm promjera staviti masni papir za pečenje. Tada na sredinu papira staviti veću žlicu ili tri jušne žlice tamne smjese. Zatim na sred te smjese odmah staviti istu količinu žute i tako nastaviti naizmjence dodavati jednu smjesu na drugu dok se sve ne potroši. Kako budete stavljali smjesu jednu na drugu ona će se širiti sama od sebe prema rubovima kalupa.
Prije pečenja kalupom lupiti lagano o stol kako bi istjerali eventualne mjehuriće zraka. Peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 25-30 minuta.
Pečeni kolač kratko ohladiti, maknuti papir za pečenje pa poslužiti rezano na šnite.
Foto: screenshot
vzaktualno.hr/recipeci.com