U Etno kući u Domitrovcu kod Vidovca u petak je predstavljena kuharica „Zelje na veselje“, autorica Mirjane Habek i Marije Cafuk, prva takva kuharica isključivo posvećena Varaždinskom zelju. Stručna učiteljica kuharstva Mirjana Habek i čuvarica sjemena Marija Cafuk donose pedesetak recepata u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.
– S ovom smo kuharicom zaokružili cjelinu – od proizvodnje sjemena, sve do finalnog proizvoda, našeg varaždinskog zelja. Napravili smo knjižicu recepata u kojoj je sadržana tradicija i u njoj možete naći našu sarmu, naše krpice sa zeljem, domaće kobasice s dinstanim zeljem. Gospođa Mirjana stavila je i neke suvremene recepte pa tu možete pronaći i juhu od rasola koji je nusproizvod kod kiseljena zelja, inače vrlo zdrav, posebice za one koji boluju od crijevnih bolesti jer obnavlja crijevnu mirkofloru. U knjižici možete pronaći i sve relevantne informacije o varaždinskom zelju, načinu na koji se sadi i kiseli, koje nutritivne vrijednosti ima. Dakle, ovo je sveobuhvatna knjižica o zelju – rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja, te dodala da ima majku staru 93 godine koja kuha prema domaćoj tradiciji i upravo je njezine recepte iskoristila u ovoj knjižici.
– Marija je u knjižicu stavila tradicionalne, a ja sam napisala modernije recepte. Cilj nam je bio potaknuti ljude da što više konzumiraju zelje, visokovrijednu namirnicu, u svakodnevnoj prehrani, ali i da se zelje više promovira i u ugostiteljskim objektima. U knjizi ima puno korisnih savjeta i podataka o ljekovitosti zelja – kazala je Mirjana Habek, djelatnica varaždinske Gospodarske škole.
– S učenicima sudjelujemo u svim događanjima koja organizira Varaždinska županija, među kojima je i Zeljarijada, pa se tako promoviramo s novim jelima i uvijek se trudimo biti inovativni. Uvijek su bile dobre povratne informacije, ljudi su tražili recepte za jela koja smo prezentirali i tako je nastala ova kuharica – dodala je.
Na predstavljanju kuharice "Zelje na veselje" bio je i župan Radimir Čačić, a predsjedavajuća županijske Turističke zajednice Natalija Martinčević naglasila je da Varaždinska županija zadnje dvije i pol godine puno ulaže u poticanje, promoviranje i brendiranje svega najboljeg iz naše županije.
– Poseban naglasak stavili smo na naše domaće namirnice, na našu gastronomiju. Naravno da je zvijezda među tim namirnicama naše Varaždinsko zelje, koje ima europsku oznaku izvornosti. Varaždinsko zelje zaslužuje imati svoju kuharicu. Jela od zelja nisu samo sarma i sekeli gulaš. Mene je ova kuharica iznenadili s cijelim nizom vrlo kreativnih, zanimljivih, vrlo ukusnih recepata, koji se mogu spraviti od Varaždinsko zelje. Druga specifičnost je da se radi i o svim ostalim namirnicama koje su uključena, a koje su autohtone i lako dostupne. Važno je i da je zelje zdrava namirnica i želimo poticati zdravu prehranu. Veseli nas da se u cijelu priču uključila Gospodarska škola iz Varaždina, mladi kuhari koji spremaju vrlo ukusna jela od zelja. Varaždinsko zelje promovirat ćemo i s ovom kuharicom. U ove dvije i pol godina naše zelje, i sarma, jelo se i u Trstu, Ljubljani, Puli, Zagrebu, na svim županijskim manifestacijama, od Županijskog placa do Svečanog bala. Bez zelja nema veselja – poručila je Martinčević.
Načelnik Općine Bruno Hranić podsjetio je da je Vidovec Europska prijestolnica zelja i da je zelje simbol Vidovca od davnina.
– Još iz 18. stoljeća postoje podaci da se na ovom području proizvodilo zelje. Poznata je cijela procedura koja je krenula od zaštite varaždinskog zelja na nacionalnom nivou pa do EU. Mi smo se s tim Varaždinskim zeljem identificirali i Općina daje maksimalnu podršku našim poljoprivrednim proizvođačima i našoj čuvarici sjemena Mariji Cafuk. Ova je kuharica kruna svega onoga što smo radili posljednjih 10-15 godina oko Varaždinskog zelja, da budemo prepoznatljivi na području cijele Hrvatske, ali i EU. Prije nekoliko godina udruga „Zeljari” na moj je poziv bila u Briselu i tamo smo napravili prezentaciju Varaždinskog zelja i jela od tog zelja, ali i prezentaciju naše kulturne baštine koja je najviše vezana upravo uz to zelje i jela. Zahvaljujući ovoj kuharici, svi imaju priliku naučiti na koji način se ta prava autohtona jela iz Varaždinske županije mogu pripremiti po tradicionalnoj recepturi – rekao je Hranić.
Urednik kuharice „Zelje na veselje“ je Kristijan Skočibušić. Nakon „Tradicijske kuharice“ promovirane prije petnaestak dana, Varaždinska županija je dobila još jednu vrijednu i korisnu knjigu koja je puna priča o Varaždinskom zelju čija kvaliteta i vrijednost je prepoznata i na razini Europske unije.
n.kalajdžija / vzaktualno.hr