Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Događanja
  • “ZELJE NA VESELJE” Prva kuharica posvećena varaždinskom zelju

“ZELJE NA VESELJE” Prva kuharica posvećena varaždinskom zelju

Događanja
8. siječnja 2020.
Alenka Kučić
1939
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Uoči božićno-novogodišnjih blagdana Udruga Terra vox, u suradnji s Varaždinskom županijom, objavila je knjigu (kuharicu ) “Zelje na veselje”.

Riječ je o prvoj takvoj kuharici iskuljučivo posvećenoj Varaždinskom zelju u kojoj stručna učiteljica kuharstva u Gospodarskoj školi u Varaždinu Mirjana Habek i čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinski kupus Marija Cafuk donose pedesetak recepata u kojima je zelje jedan od temeljnih sastojaka. Uz to, knjiga daje mnoštvo podataka o Varaždinskom zelju, o njegovoj proizvodnji, kiseljenju, njegovim nutricionističkim i ljekovitim svojstvima. Zelje je hrana i lijek. Simbol varaždinskog kraja i njegova duga tradicija!

zelje 2

U prilog tome ide i poučan tekst objavljen u Gospodarskom listu iz 1864. godine u kojem se govori o tome kako proizvoditi kvalitetno zelje (kupus) te koje značenje ono ima u prehrani stanovništva. U prvoj rečenici navedenog teksta piše:
“Bez zelja neima veselja, kaže narod od šale; a zbilja je kupus prieka potreba, te bismo bili u velikoj neprilici, najpače gospodarice, da neimamo po svu godinu kupusa.”

Nema nikakve dvojbe da je jedno od životnih iskustava hrvatskog naroda stvoreno na zelju i radostima koje je ono donosilo. U kući u kojoj je bilo zelja, bilo je zdravlja, radosti i veselja! Narod mu je od davnina posvećivao veliku pozornost, često mu dajući nadnaravne moći tim više što je u zelju pronašao nepresušno vrelo zadovoljstva i sreće. To je razlog zašto Hrvati već stoljećima s ponosom govore da “bez zelja, nema veselja”. Tom iskustvu, koje su stotine generacija prije nas stvarale i crpile snagu iz glavice zelja, posvećena je kuharica “Zelje na veselje”.

kuharica 1

Najljepše stranice kreativne strane kuhinje posvećene Vraždinskom zelju u knjizi kroz tridestak potpuno novih recepata ispisala je Mirjana Habek. To su poticajni recepti osmišljeni s puno ljubavi koji će mnogim obiteljima i njihovim prijateljima donijeti krativnost i zeljarsko veselje u kuhinju te radost na tanjuru.
Za one koji ostaju vjerni tradiciji, Marija Cafuk odabrala je neke od tradicionalnih recepata koji govore o tome kako se zelje priprema u kajkavskom kraju. Oni su podsjetnik na jela koja su bila stalni suputnik našim pretcima na dugom putu stvaranja vrijednosti koje danas gospodarski i gastronomski baštinimo kroz priču o Varaždinskom zelju, čiju vrijednost kvalitete i izvornosti čuva i Europska Unija.

recept 2
Zelje je stoljećima bilo na stolu težaka, radnika, običnih ljudi, ali teško je zamisliti svečanu gozbu u varaždinskom kraju, na sjeveru Hrvatske bez jela od zelja. Tako je bilo prije pet stoljeća, a tako je i danas.
Priređivači kuharicom “Zelje na veselje” žele dati poticaj svima onima koji su još u dvojbi kad je riječ o zelju da odbace sve sumnje i predrasude i da ga što prije stave na svoje jelovnike, da pozovu prijatelje na svoju gozbu od zelja. Zelje je jamstvo za dobro uživanje u vrhunskom okusu i zdravlju koje nosi u sebi.

Varaždinsko zelje proizvodi se na tradicionalan način, na ograničenom zemljopisnom području Varaždinske županije, u sustavu kontrole izvornosti, podrijetla i kvalitete. U kajkavskim govornim područjima Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji, umjesto naziva kupus rabi se naziv zelje. Stoga je i za sortu izvorni i uobičajeni naziv Varaždinsko zelje iz čega proizlazi i naziv proizvoda koji je od 2017. godine zaštićen oznakom izvornosti na razini Europske Unije.

zelje 4
Istraživač dr. sc. Dragutin Vincek kaže da je Varaždinsko zelje povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte varaždinski kupus upisana na sortnu listu Republike Hrvatske. Pripada grupi kasnih sorti otpornih na hladnoću. U optimalnom stupnju tehnološke zrelosti specifičnih je morfoloških svojstava po kojima se razlikuje od drugih vrsta zelja: osim boje listova i izražene nervature, ima karakterističnu ne preveliku, vrlo čvrstu, tvrdu i spljoštenu glavu težine od 1 - 3 kg, a rub vanjskog ovojnog lista se počinje uvijati prema gore. List varaždinskog zelja toliko je tanak da se prilikom stavljanja na dlan ruke naziru vrhovi prstiju, a pritom je elastičan i čvrst. Boja listova je svijetlo-maslinasto zelena. Gorkasto-ljutkastog je okusa i oštrog mirisa po svježem zelju.

zelje 3

Specifičnost Varaždinskom zelju daju njegova povezanost s tlom, klimom i utjecajem ljudskog faktora u proizvodnji i kasnijoj obradi zelja kao finalnog proizvoda. Proizvodnja Varaždinskog zelja strogo je određena slijedom od proizvodnje sjemena i presadnica do sadnje i rezidbe.
Budući da je Varaždinsko zelje stoljećima bilo jedno od temeljnih namirnica prehrane u Hrvata, priređivači kuharice “Zelje na veselje” nastojali su u pripremi novih receptura zadržati temeljnu misao o zelju u gastronomiji. To znači da se ono može pripremati i konzumirati (svježe ili kiselo) tijekom cijele godine i u svakoj prigodi.

recept 1

vzaktualno.hr

Alenka Kučić 24431 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

GRAĐANI POMOGLI POLICIJI Lopov uhićen ubrzo nakon provale
Crna kronika
2020-01-08

Sljedeća Vijest

Još jedna banka snižava kamate
Hrvatska i svijet
2020-01-08
Izdvojeno
Sutra u Krapini koncert puhačkih orkestara
Događanja
5. srpnja 2025.
Ivana
Užasna jutra u Varaždinu: Jedan muškarac poginuo pod traktorom, drugi pronađen mrtav u jezeru
Crna kronika
5. srpnja 2025.
Siniša Kalajdžija
U DV “Bambi“ Sračinec završio međunarodni projekt – sudjelovali vrtići iz Rumunjske, Crne Gore i Hrvatske
Događanja
5. srpnja 2025.
Ivana
SPEKTAKL: Na Thompsonov koncert idu i brojni Zagorci i Varaždinci – evo nekih smjernica
Hrvatska i svijet
5. srpnja 2025.
Ivana
Video & fotogalerija
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.