Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Gospodarstvo
  • Znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje“ – zamjenica župana Zagorec: Proizvodnja našeg crnog zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju

Znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje“ – zamjenica župana Zagorec: Proizvodnja našeg crnog zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju

Gospodarstvo
22. veljače 2022.
N.K.
804
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

U organizaciji Varaždinske županije, HAZU – Zavod za znanstveni rad Varaždin i udruge Varaždinsko bučino ulje, u utorak je u kongresnoj dvorani varaždinske Arene održan 2. znanstveni skup „Varaždinsko bučino ulje“.

Stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta Sjever, ADIPA – Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i Bioinstituta Čakovec prezentirali su zdravstvene blagodati bučinog ulja i važnost njegove konzumacije u studentskoj populaciji, a dali su i povijesni pregled razvoja uljara te iznijeli koji su izazovi u proizvodnji bučinog ulja.

Na znanstvenom skupu bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Varaždinsko bučino ulje je zaštićeni autohtoni proizvod i to je jedino zaštićeno bučino ulje na području Republike Hrvatske, a osim toga to je i prvo bučino ulje koje je osvojilo zlatnu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju. Imamo 40-ak poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom bučinog ulja za potrebe tržišta, a još je više onih koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe. Slobodno možemo konstatirati da proizvodnja našeg crnog zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju. Iznimno smo ponosni na naše proizvođače koji svo svoje znanje, energiju i trud ulažu u proizvodnju, a još smo ponosniji što to svoje znanje prenose na mlađe generacije. To nam je veliki zalog za budućnost i pretpostavka da će se i dalje nastaviti kontinuitet proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja – istaknula je Zagorec.

– Mi ćemo i dalje kontinuirano i intenzivno raditi na svijesti naših proizvođača, kako bismo naše bučino prikazali u najboljem svjetlu. Zapravo, to ulje govori samo za sebe jer vjerujem da mu svatko tko ga jednom proba ne može odoljeti – dodala je zamjenica župana.

Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu, kazao je da cilj skupa promocija i građenje prepoznatljivosti brenda koji se zove Varaždinsko bučino ulje.

– Da je jedino zaštićeno bučino ulje u Hrvatskoj, to je svima poznato. Zaštićeno je pet maslinovih ulja, ovisno o destinaciji otkuda dolaze, i bore se protiv jednog na domaćem tržištu. Ali ta domaća borba je možda čak i nevažna. Želimo da ljudi svakodnevno koriste bučino ulje. Zato smo našim tradicionalnim proizvodima pokrili od vrtića do znanosti, pokušavamo doprijeti u sve sfere društva – kazao je.

– Proizvođači su ograničeni resursima, koji se zovu zemlja, mehanizacija, skladišni prostori, investicije. Teško je u godinu-dvije nešto napraviti. Ali zadnjih par godina dali smo veliki vjetar u leđa ne samo Varaždinskom bučinom ulju, nego svim tradicionalnim proizvodima, upravo jer smo spoznali da možda nemaju tolike marketinške mogućnosti – dodao je Vincek.

– U Varaždinskoj županiji imamo oko 1100 hektara, a postoji i veliki broj gospodarstva koja proizvode za vlastite potrebe, pa je brojka veća. Udruga ima 36 članova i oni proizvode na oko 500 hektara – završio je županijski pročelnik za poljoprivredu.

Na znanstvenom skupu „Varaždinsko bučino ulje“ o antioksidacijskoj aktivnosti bučinog ulja i pogače govorio je prof. dr. sc. Srećko Valić, Institut Ruđer Bošković.

– Antioksidansi su važni u ljudskom organizmu jer naš štite od takozvanog oksidacijskog stresa kojem smo svi podložni zbog današnjeg načina života, brze i nepravilne prehrane i nedovoljnog kretanja, što onda uzrokuje i pretilost i naravno može dovesti do niza raznih bolesti. Dakle, nakupljanje oksidacijskog stresa u nama je vrlo negativno za ljudski organizam i da bi se to spriječilo potrebno je unositi antioksidanse. Bučino ulje jeste bogato antioksidansima i mi to istražujemo već duži niz godina te imamo metodu koju smo razvili u Institutu Ruđer Bošković, koja nam daje mogućnost mjerenja kolika je antioksidacijska snaga svakog pojedinog uzorka. Uzorci s područja Varaždinske županije vrhunske su kvalitete, a uspoređujući naša bučina ulja s uljima austrijskih proizvođača, naša su se pokazala bolja po pitanju antioksidacijskih svojstava – naglasio je Valić.

O potrošnji i informiranosti o važnosti konzumacije bučinog ulja u studentskoj populaciji govorila je izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak, Odjel za prehrambenu tehnologiju, Sveučilište Sjever, o uljarama bučinog ulja kao industrijskoj baštini Hrvatske mr. sc. Roman Ozimec, ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

– Industrijska baština je kao i sve druge koje imamo dio naše baštine, a industrija se pojavila nakon manufakture i ima starost od 100 do 150 godina. Međutim ona je iznimno važna za prepoznatljivost i razvoj određenih krajeva. Daljnjim razvojem političke i geopolitičke pozicije i državnih sustava neke robe i neki industrijski proizvodi, nažalost, gube na važnosti i te industrije nestaju. Mnogi danas vjerojatno ne znaju da je u Varaždinu radila tvornica duhana i to burmuta, da je tu bila pivovara. Imamo iznimno zanimljivu industrijsku povijest koju netko treba napisati i napraviti sintezu, a jedan od segmenata te povijesti je proizvodnja bučinog ulja koje je prvo uopće koje se počelo proizvoditi na području Hrvatske jer su se u to doba tek počele pojavljivati uljana repica, suncokret i soja, danas najvažnije uljarice u Europi – kazao je Ozimec.

– U Hrvatskoj pa i u široj regiji trenutno su uljare uglavnom maslinovog ulja te lokacije koje se prepoznaju kao važna industrijska baština, gdje se rade posjetiteljski centri, muzeji, izložbe i slično, dok nema još niti jedne uljare bučinog ulja nigdje. To je prilika da Varaždin bude prvi, prije Austrije i Slovenije, da mi napravimo svoj muzej ili posjetiteljski centar bučinog ulja u kojem bi posjetitelji mogli upoznati povijest kulture, evoluciju uzgoja, razvoja, tehnologiju proizvodnje, kvalitetu, a mogao istovremeno kušati i kupiti proizvode, najbolja ulja ove regije koja se nude. Varaždin je apsolutno grad koji bi mogao tako nešto pokrenuti i uspostaviti – poručio je Ozimec.

Zamjenica župana Silvija Zagorec na to je kazala da vole afirmativne i konstruktivne prijedloge i o njima će se razmisliti, a sve ono što može doprinijeti vidljivosti i prepoznatljivosti Varaždinskog bučinog ulja spremni su prihvatiti.

Na skupu je o izazovima u proizvodnji bučinog ulja Safety vs Quality govorila Melita Makovec, mag. ing. mol. biotech, Bioinstitut d.o.o. Čakovec.

n.kalajdžija / vzaktualno.hr

N.K. 11180 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

INVESTICIJA VRIJEDNA 12,4 MILIJUNA KUNA Infrastrukturno opremljen dio Poslovnog parka Međimurje – Posavec: To je poruka sinergije Međimurske županije i Grada Čakovca u razvoju gospodarstva
Gospodarstvo
2022-02-22

Sljedeća Vijest

Zgodniji ljudi imaju jači imunitet? Ako ste među onima koje covid uporno zaobilazi razlog bi vas mogao razveseliti
Lifestyle
2022-02-22
Izdvojeno
Gradonačelnik Škvarić obišao radove izgradnje nogostupa u tri naselja
Događanja
12. svibnja 2025.
Ivana
U Ludbregu uskoro uređenje trga, a uslijedit će i drugi radovi – evo što je sve u planu!
Gospodarstvo
12. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Nova akcija varaždinske policije – evo koji će sudionici u prometu ovoga puta biti „na udaru”
Crna kronika
12. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Toplička Minerva nakon 40 godina postaje hotel s četiri zvjezdice, radilište obišao ministar Glavina: Varaždinska je županija napravila iskorak bez presedana!
Događanja
12. svibnja 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
HDZ Varaždinske županije slavi tri i pol desetljeća rada: „Postigli smo povijesne rezultate, nikada više ulaganja i projekata”
Politika
18. ožujka 2025.
FOTO Mali Varaždinci proslavili najšareniji dan u godini! Njih 1500 zaplesalo na Europskom trgu
Fotogalerija
4. ožujka 2025.
Toplički fašnjak: Tradicija, veselje, šarenilo i kreativnost na ulicama Varaždinskih Toplica
Fotogalerija
3. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.