Peršin je najpopularniji začin na svijetu. No, mnogi ga koriste, a da ni ne znaju koliko zdravstvenih dobrobiti pruža. Odličan je izvor vitamina C, A i K koji se koristi u gotovo svim jelima, juhama, salatama, jelima od povrća, mesa...
Eterična ulja koja sadrži peršin štite od raka, posebice raka pluća, pokazala su istraživanja. Neutralizira djelovanje kemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena koji se nalazi u dimu cigareta i dr.
Koliko je peršin zaista moćan, pokazuje jedno istraživanje prema kojem peršinov list i matični ekstrakt znatno usporavaju diobu stanica raka i njegove metastaze. U usporedbi s ostalim biljkama koje imaju efekt prevencije raka, peršin se nalazi među prve četiri. Eterična ulja peršina spriječit će i karcinom debelog crijeva, dojke i prostate. Sadrži vitamin A, C, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, cink, magnezij, kalij i kalcij. Hrana bogata vitaminom C, poput peršina, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa. Bolje ga je konzumirati svježeg nego suhog, a izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili su malo uvenule. Peršin možete i zamrznuti, ali će pritom izgubiti hrskavost.
foto:pexels
a.kučić/vzaktualno.hr/vecernji.hr