Banane volimo, mnogi ih i obožavaju, a često ih koristimo da otjeramo glad kad se mučimo raznoraznim dijetama. I da – obično ih držimo u hladnjaku!
No, banane su tropsko voće koje ne podnosi dobro niske temperature. Upravo zato nije preporučljivo držati ih u hladnjaku, a pogotovo ako ste kupili zelene banane koje još nisu do kraja dozrele.
Stavljanje nezrele banane u hladnjak spriječit će proces dozrijevanja, odnosno otežati da omekšaju, postanu slađe i aromatičnije. Umjesto toga nezrele i zelene banane najbolje je držati na sobnoj temperaturi. Najbolje ih je staviti na mjesto gdje će imati dovoljno zraka i prostora – primjerice, na pladanj za voće, i pričekati dok nisu dozrele za konzumaciju.
Promjena boje na kori i plodu banane nije znak da se banana pokvarila, već je dio prirodnog procesa dozrijevanja. Što je banana tamnija, to je slađa i zrelija.
Ako inzistirate na stavljanju ovog tropskog voća u hladnjak, učinite to u trenutku kada se na površini banane već vide tamne točke. To je pouzdani znak da je banana dozrela.
Crne banane možda ne izgledaju privlačno, ali imaju mnoštvo okusa. Mnogi slastičari čekaju da banana potamni prije nego što od nje naprave neke slastice. Crni plodovi izvrsni su i za pripremu omiljenog jesenskog kolača – Kruha od banana. Evo recepta s portala Coolinarka:
Sastojci za biskvit
( šalica od 2,5 dcl)
pola šalice omekšalog maslaca, 1,25 šalice šećera, 2 jaja, 1 paketić vanilin šećera, 2 jušne žlice ruma, 1/2 čajne žličice cimeta, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 2 velike, (pre)zrele banane, 1,5 šalica brašna, 1 čajna žličica sode bikarbone i malo soli
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180°C, te namastiti i posuti brašnom kalup za kruh. Izmiksati maslac, šećer, jaja, vanilin šećer, rum, cimet i vrhnje. U smjesu dodati banane koje ste prethodno ili usitnili u multipraktiku ili jednostavno vilicom te opet kratko izmiksajte. Zatim dodajte brašno i miksajte dok smjesa ne bude jednolična. Pecite oko 70 min na 180°C. Pustite da se hladi pa nakon 10 minuta izvadite kruh iz kalupa i stavite ga na rešetku da se do kraja ohladi.
foto:lovefood.com
a.kučić/vzaktualno.hr/punkufer