Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Znate li zašto banane ne smijete staviti u hladnjak?

Znate li zašto banane ne smijete staviti u hladnjak?

Lifestyle
26. listopada 2017.
Alenka Kučić
1500
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Banane volimo, mnogi ih i obožavaju, a često ih koristimo da otjeramo glad kad se mučimo raznoraznim dijetama. I da – obično ih držimo u hladnjaku!

No, banane su tropsko voće koje ne podnosi dobro niske temperature. Upravo zato nije preporučljivo držati ih u hladnjaku, a pogotovo ako ste kupili zelene banane koje još nisu do kraja dozrele.

Stavljanje nezrele banane u hladnjak spriječit će proces dozrijevanja, odnosno otežati da omekšaju, postanu slađe i aromatičnije. Umjesto toga nezrele i zelene banane najbolje je držati na sobnoj temperaturi. Najbolje ih je staviti na mjesto gdje će imati dovoljno zraka i prostora – primjerice, na pladanj za voće, i pričekati dok nisu dozrele za konzumaciju.

Promjena boje na kori i plodu banane nije znak da se banana pokvarila, već je dio prirodnog procesa dozrijevanja. Što je banana tamnija, to je slađa i zrelija.
Ako inzistirate na stavljanju ovog tropskog voća u hladnjak, učinite to u trenutku kada se na površini banane već vide tamne točke. To je pouzdani znak da je banana dozrela.
Crne banane možda ne izgledaju privlačno, ali imaju mnoštvo okusa. Mnogi slastičari čekaju da banana potamni prije nego što od nje naprave neke slastice. Crni plodovi izvrsni su i za pripremu omiljenog jesenskog kolača – Kruha od banana. Evo recepta s portala Coolinarka:

Sastojci za biskvit

( šalica od 2,5 dcl)

pola šalice omekšalog maslaca, 1,25 šalice šećera, 2 jaja, 1 paketić vanilin šećera, 2 jušne žlice ruma, 1/2 čajne žličice cimeta, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 2 velike, (pre)zrele banane, 1,5 šalica brašna, 1 čajna žličica sode bikarbone i malo soli

Priprema

Pećnicu zagrijati na 180°C, te namastiti i posuti brašnom kalup za kruh. Izmiksati maslac, šećer, jaja, vanilin šećer, rum, cimet i vrhnje. U smjesu dodati banane koje ste prethodno ili usitnili u multipraktiku ili jednostavno vilicom te opet kratko izmiksajte. Zatim dodajte brašno i miksajte dok smjesa ne bude jednolična. Pecite oko 70 min na 180°C. Pustite da se hladi pa nakon 10 minuta izvadite kruh iz kalupa i stavite ga na rešetku da se do kraja ohladi.

foto:lovefood.com

a.kučić/vzaktualno.hr/punkufer

Alenka Kučić 24864 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Dražen Pavlović
Pavlović izlaže u Lendavi
Događanja
2017-10-26

Sljedeća Vijest

Očekuje nas lijep četvrtak, a znamo i kakav će biti vikend!
Hrvatska i svijet
2017-10-26
Izdvojeno
Obilježena 34. obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja – položeni su vijenci i zapaljene svijeće
Događanja
17. rujna 2025.
Ivana
Grad Ivanec poziva građane: Koristite web platformu “Otvoreni grad” – dostupni računi, obrasci i podaci
Događanja
17. rujna 2025.
Jozica
U OB Varaždin obilježen Svjetski dan sepse
Događanja
17. rujna 2025.
Ivana
Izviđači iz Ludbrega na nezaboravnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu
Događanja
17. rujna 2025.
Ivana
Video & fotogalerija
Ovako se danas probudila Krapina – započela velika proslava 150 godina DVD-a Krapina
Fotogalerija
6. rujna 2025.
FOTOGALERIJA Kiša je prestala, špancireri stižu u Varaždin – ovako je bilo prvog dana na ulicama i trgovima grada
Fotogalerija
22. kolovoza 2025.
FOTOGALERIJA „Šminkanje” Varaždina uoči 27. Špancirfesta
Fotogalerija
19. kolovoza 2025.
Župan Stričak: Svima koji su sudjelovali u najvažnijoj bitci u povijesti hrvatskog naroda, u Oluji, veliko hvala!
Fotogalerija
4. kolovoza 2025.
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.