Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Događanja
  • Župan Kolar svečano otvorio “Interslast“ – kongres slastičarstva, sladoledarstva i kontitorstva

Župan Kolar svečano otvorio “Interslast“ – kongres slastičarstva, sladoledarstva i kontitorstva

Događanja
15. listopada 2024.
Ivana
768
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

U hotelu Well u Tuheljskim Toplicama održava se 13. izdanje internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast“ čiji je glavni organizator Robinson novinsko-nakladničko poduzeće.

Krapinsko-zagorska županija i ove je godine hrvatski pokrovitelj zajedno s Turističkom zajednicom KZŽ te Obrtničkom komorom KZŽ.

Sudjeluju slastičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Paragvaja, Japana, Australije, Izraela, Slovenije te Hrvatske, a glavna tema kongresa izvorni su slastičarski proizvodi u svijetu podijeljeni u tri natjecateljske kategorije – pite s orasima i makom, zvjezdice (linzeri) te medvjeđe šape (madaleinsi).

Održat će se bogat program u kojem će se predstaviti ono najvrjednije što Hrvatska nudi – tradicija, medičari i licitari, te radionice licitara i medenjaka. U izložbenom dijelu kongresa bit će postavljena stalna prodajna izložba zagorskih, drvenih igračaka.

Interslast je svečano otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je rekao kako se ove godine predstavljaju licitari, medenjaci i drvene igračke, jer su dio nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

- Ovdje je su ljudi iz cijele Hrvatske i ima ljudi iz raznih dijelova svijeta i šteta bi bila da ih ne upoznamo s tim dijelom zagorske kulture i tradicije jer Interslast je je manifestacija koja okuplja širok spektar sudionika, od najboljih hrvatskih kuhara i šefova do stranih vrhunskih šefova koji će iskustva i neke svoje tradicijske kolače predstaviti ovdje u Hrvatskoj. Za nas su vrlo bitna i školska natjecanja u pripremi slastica jer na mladima ostaje budućnost i za to je veliki interes škola čitave Hrvatske. Prestižno je da škola pobjedi na jednom takvom natjecanju i to je dokaz dobrog i kvalitetnog rada s djecom – istaknuo je Kolar i dodao kako je jedan od partnera Slovenija, a tu su i ljudi koji imaju značajnu ulogu u svojim zemljama što se tiče slastičarstva, koje je kod nas deficitarno zanimanje.

- Hotelske kuće i restorani prate već od drugog razreda djecu i nude im unaprijed neku stipendiju i upoznaju ih s poslovanjem kako bi ih zainteresirali da se jave na natječaje. Sutra imamo sastanak s ravnateljicama i ravnateljima srednjih škola gdje pripremamo novi kurikulum za sljedeću školsku godinu i s obzirom na to da smo napravili novi Regionalni centar kompetencija za ugostiteljstvo i turizam u Zaboku, povećat ćemo upisne kvote za slastičare i u Srednjoj školi Pregrada više neće biti konobara i kuhara nego ćemo sve to prebaciti u Zabok, jer ondje imamo fantastične uvjete i u svemu tome trebamo napraviti jedan iskorak – pojasnio je župan Kolar.

Tu se predstavljaju i udruge iz pet hrvatskih županija, a bave se pečenjem kolača po domaćim receptima.

- Njihovo znanje i iskustvo je ogromno i osim što se obilaze štandovi i prođu te fantastične slastice, mogućnost je da učenici sa svojim profesorima pogledaju i prokomentiraju kolače koje su naše predstavnice udruga pripremile i da vide koje su razlike ili velike tajne malih majstorica i majstora kuhinje kod pripremanja specijaliteta. Očekujemo da će svake godine biti sve više takvih udruga iz svih krajeva Hrvatske, jer one su bitne kao i predavači – završio je Kolar.

Direktor poduzeća Robinson d.o.o. Stjepan Odobašić kazao je kako je ovdje pet inozemnih slastičara koji će našoj domaćoj javnosti prikazati kako se pripremaju njihovi kolači.

- Mi smo već 11 godina ovdje u Tuheljskim Toplicama, izvrstan ste domaćin i kongres je prihvaćen. Danas imamo 320 sudionika, sve od Dubrovnika do Osijeka, na što smo posebno posebni. Ono što je poseban problem u hrvatskom slastičarstvu, je taj da trenutno nedostaje oko 300 slastičara, najviše u hotelima, ali i u privatnom sektoru – naglasio je Odobašić.

Osvrnuo se na to kako će danas najveću pažnju imati domaći kolači.

- Zapravo nositelji ove priče su gospođe iz raznih seoskih sredina koje imaju recepte svojih baka i koje će ovdje pripremiti te kolače i svi će ih moći kušati. Nažalost, sve je manje mlađih generacija koje naginju pripravcima tih domaćih kolača, tako da smo posebno ponosni što smo uspjeli dovesti gospođe ih pet hrvatskih županija. Ovdje su i neke škole kojima je to stručna ekskurzija, a ove godine na radionici smo naglasak stavili na Zagorje pa će ove godine i nastavnici i učenici iz cijele Hrvatske vidjeti kako se rade zagorski licitari. Ovdje imamo i zagorske igračke i to zato što u svijetu vlada trend da se u slastičarne postave domaće igračke i onda, budući da su djeca najbrojniji posjetitelji slastičarni, oni se s njima igraju, a mi smo ovdje željeli preferirati te domaće drvene igračke, da nemamo onog plastičnog smeća po našim slastičarnama – napomenuo je Odobašić.

U predstavljanju izvornih Hrvatskih kolača sudjeluje 14 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a održat će se i predavanja.

Nakon toga predviđeno je predstavljanje izvornih slastica svijeta, iz Australije – recept za kolač od mrkve, te Japana gdje će biti predstavljen mochi, japanski slatkiš.

Predstavit će se i izvorne slastice Hrvatske - Vidovečki gibanik, tradicionalno težačko jelo vidovečkog kraja čiji se način pripreme razlikuje od osobe do osobe što mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.

Inozemni je pokrovitelj „Taste of Peace“ iz Izraela, generalni je sponzor Dukat d.d., a suorganizator Podravka d.d. Sponzor mlinskih proizvoda je tvrtka MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., a stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez.

ibelošević/vzaktualno.hr

Ivana 1276 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Županijska palača Varaždin
Varaždinska županija objavila natječaj za dodjelu stipendija te javni poziv za sufinanciranje troškova prijevoza studenata
Događanja
2024-10-15

Sljedeća Vijest

Dvoje neodgovornih vozača naletjelo na policiju – mladić totalno pijan, žena nešto manje
Crna kronika
2024-10-15
Izdvojeno
Klub “Hvidra” Varaždin pobjednik 24. boćarskog memorijalnog turnira
Sport
20. lipnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Plovidba u čast braniteljima završila u Vukovaru: „Nije bila avantura, bila je to naša dužnost”
Događanja
20. lipnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Nagrađeni učenici Umjetničkog odjela OŠ Novi Marof
Događanja
20. lipnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Ivanec: Slijedi bogati vikend program, za Ivanečki kotlić prijavljen rekordan broj ekipa!
Događanja
20. lipnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Video & fotogalerija
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.