Uzgoj jabuka, ekološki uzgoj svinja mangulica, revitalizacija fazanerije te proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja, djelatnosti su kojima se bave obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke, koja su s ciljem promocije lokalno uzgojene i proizvedene hrane te predstavljanja marljivih, inovativnih poljoprivrednih proizvođača obišli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu dr.sc. Dragutin Vincek.
-Gospodarstva koje smo danas obišli, dokaz su da na ovom području imamo sve preduvjete za proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda. Zato kupujmo lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, kako bismo pomagali našim proizvođačima, jačali lokalno gospodarstvo i stvarali nova radna mjesta, čime ćemo napraviti višestruku korist za sve u lancu – kazao je župan Stričak.
Pročelnik Vincek je rekao kako kao Županija još uvijek ne proizvodimo dovoljno hrane iz domaćih izvora, lokalnog porijekla i prerade te smo, kao i cijela Hrvatska, ovisni o uvozu, iako imamo velik broj registriranih OPG-a kojima Županija unatrag pomaže bespovratnim novčanim potporama.
-Budući da je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima teško dobiti financijsku iz EU-a zbog nedostatka vlastitog kapitala, nedovoljnih kapaciteta ili niske razine kreditne sposobnosti, pomažemo im županijskim potporama. Unatrag četiri godine direktna županijska izdvajanja za poticanja ulaganja u poljoprivredu, okrupnjavanje zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda i usluga, iznose preko 16 milijuna kuna –pojasnio je.
Na području županije je 60.592 ha poljoprivrednog zemljišta, od čega su 39.405,70 ha oranice, 10.454,10 ha livade i pašnjaci, 3.088,00 ha vinogradi, 729,10 ha voćnjaci te 6.915,10 ha zapušteno poljoprivredno zemljišta.
Obitelj Peharda iz Ladanja Gornjeg jedna je od onih koji imaju voćnjake. Bave se uzgojem jabuka na otprilike 10 hektara voćnjaka u kojem je zasađeno 36.000 stabala sorti: Gala, Zlatni delišes, Idared i Jonagold, a prosječni godišnji urod je 300 tona, 20 kilograma po voćki u punoj rodnosti. Izvoze puno u Austriju gdje se od njihovih jabuka radi koncentrat za sokove.
–Ekološka proizvodnja na području Županije bilježi stalni rast, a trenutno je 36 subjekata upisanih u EKO registar, čija se proizvodnja odvija na ukupno 686 ha, što je povećanje od 277 posto u odnosu na 2015. godinu – navodi pročelnik pojašnjavajući kako rascjepkanost parcela i zapušteno poljoprivredno zemljište predstavljaju najveća ograničenja daljnjem rastu poljoprivredne proizvodnje.
Ograničenje predstavlja i značajan pad broja goveda i svinja, koji se u Županiji bilježi unatrag nekoliko godina. Unatoč tome, tvrtka Ecoagro d.o.o. iz Nove Vesi Petrijanečke bavi se, jedina u Hrvatskoj, ekološkim uzgojem svinja mangulica, stare pasmine koja je imala veliku ulogu u hrvatskom stočarstvu gdje se uzgaja više od stoljeće i pol, dosežući vrlo visoke cijene mesa zbog svoje vrhunske kvalitete i pozitivnog kolesterola. Na jedinstvenoj farmi u Hrvatskoj trenutno ima oko stotinjak svinja, cijelo stado je upisano u matičnu evidenciju, a ove svinje „bez kolesterola“ hrane se isključivo hranom iz vlastite i ekološke proizvodnje, pa će njihovi proizvodi postizati vrlo visoku cijenu.
S obzirom da je lovstvo oduvijek imalo važnu ekonomsku ulogu na ovom području, župan, zamjenica i pročelnik obišli su i fazaneriju u Petrijancu u koju je tvrtka Ecoagro uložila, koja osim za prehrambene potrebe uz de-lux oznaku, nudi i odrasle fazane za lov. Farma ima ISO i HASAP certifikat, kapaciteta je 15.000 – 20.000 fazana, a fazanerija se prostire na 21 hektar.
Osim što je poznat po lovstvu, varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče, od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Takvo je ono OPG-a Patrčević, koje je 2020. godine na prestižnom svjetskom natjecanju u Bruxellesu proglašeno najboljim na svijetu. Župan, zamjenica i pročelnik obišli su i uslužnu uljaru Patrčevič, koja nudi toplo i hladno prešanje ulja, otkupljuje koštice te prodaje bučino ulje i koštice. Imaju 64 hektra obradive površine, a proizvode oko 800 kilograma suhih koštica po hektaru, pa se župan sa suradnicama upoznao i s kompletnim proizvodnim procesom proizvodnje ulja.
aktualno.hr