37329 Posts   120 Comments

Uzgojite svoj kaktus!Kaktusi su biljke koje pripadaju porodici Cactaceae. To su biljke koje se uspješno suprostavljaju suši zahvaljujuči sočnom i mesnatom tkivu. Tijekom prilagođavanja klimatskim uvijetima, listovi su im se preobrazili u bodlje zbog manje transpiracije, pa se fotosineza vrši u stabljici. Bodlje također štite kaktus od biljoždera, a istu funkciju imaju i dlake (kaktus „starčea glava“).

Cvjetovi kaktusa s raznih oblika i boja, ali vrlo kratko traju (kod nekih vrsta jedan dan). Plodovi kaktusa su kuglasti ili valjkasti, te mogu biti jestivi. Mogu se razmnožavati: sjemenom i vegeativno - MERISEMOM, te izdancima dijeljenjem i cjepljenjem.

NJEGA KAKTUSA:

Kaktusi iz hladnijeg klimata zimi, kad miruju trebaju 5-12°C, a iz toplijeg 12-18°C. U vegeaciji je optimalna temp. 20-25°C. Zalijevaju se odstajalom vodom.

Supsrat za kaktuse reba biti lagan, propustan s dobrom drenažom i sa dovoljno zraka. Sastoji se od treseta, pijeska, usitnjene cigle i komposta u mjerilu; 3:1,5:1,5:1!

Također se može koristiti i gotovi (tvornički) supstrat za sukulente.

Presađuju se kad prerastu posudu ili potroše supstrat, krajem vegetacije ili u proljeće.

Kaktusi se ne smiju prihranjivati s gnojivima koja imaju puno dušika, pa se koriste posebna gnojiva za sukulente ili se mogu koristiti deseterostruko razrijeđene otopine gnojiva za lisnate biljke!

kak1      kak2       kak3

kak4      kak5

Vaš salon cvijeća „Impresium“!
Stjepana Radića 123,Vidovec
042/741-576

37329 Posts   120 Comments