Zbog izuzetno niskih vanjskih temperatura energetske potrebe organizma za normalno funkcioniranje su mnogo veće zimi, stoga se savjetnici preporučuju pojačane obroke u odnosu na uobičajenu prehranu.
Preporučuje se obavezan doručak ujutro i pravilna raspodjela hrane u dnevne pojedinačne obroke, tri glavna i jedna do dvije voćne užine.
Pri tome, važno je da prehrana bude rasnovrsna i da se jede sezonsko voće i povrće, kao što su agrumi (naranče, mandarine, grejp), potom nar, kivi, jabuke, brusnica, bundeva, kupus, paprika i peršin koji su dobar izvor vitamina C, ali i drugih tvari neophodnih za održavanje zdravlja.
Cink kojim su bogate riba, jaja, mlijeko i žitarice također ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija kojima smo izloženi u ovim hladnim danima.
Namirnice bogate flavonoidima - crveni luk, mrkva i brokula, crveno i narančasto voće, orasi, mahune, jabuke, kruške - također se preporučaju u hladnim danima.
curlygirlkitchen.com
Češnjak, hren, bundeva i krumpir, grah, grašak i drugo, potom meso, riba, jaja, žitarice i proizvode od žitarica, nezaobilazni su dio obroka. Pri izboru mesa prednost kao i uvijek treba dati nemasnom mesu - pilećem, purećem, telećem.
Tijekom zimskog perioda je kraći boravak na suncu, s tim i manja produkcija vitamina D. Potrebno je zato unositi više kalcija i ovog vitamina konzumiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda. Unositi dovoljno tekućine, najbolje sokove od svježe cijeđenog voća i tople čajeve, tople juhe i variva. Izbjegavati hladne napitke, ali i vrele jer i to može ugroziti zdravlje.
Tradicionalna kuhinja i recepti su dobar izbor za ove dane osmišljen dugogodišnjim iskustvom naroda. Naravno, da uvijek treba voditi računa i biti umjereni posebno vezano za unos masti, šećera, soli.
Dobar tek!
Aktualno.hr