Š to država čini da pomogne domaćoj industriji, gdje pronaći izvore financiranja za unapređenje poslovanja kakvo je stanje u prehrambenoj industriji i kakva je njezina perspektiva, kako povećati izvoz u tom sektoru, mogu li se i kako čvršće povezati prehrambeni i turistički sektor bila su pitanja o kojima se raspravljalo dva dana u Opatiji na seminaru 07. i 08.03. 2013. koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i tjednik Lider.
Konferenciju je otvorio ministar Tihomir Jakovina, a predavanje su održali, ekonomski analitičar Damir Novotny, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Š valjek, predstavnici HGK, te nekoliko vlasnika i direktora prehrambenih poduzeća. Uoči ulaska u EU hrvatska prehrambena industrija kao jedna od najvitalnijih i najotvorenijih procjenjuje prilike i izazove. Glavne su prijetnje otvoren put glavnim europskim igračima i dizanje granica prema CEFTA-inu tržištu.
Najveća prilika za domaću industriju novostvoreno je tržište sa preko 500 milijuna stanovnika, ali
i vrlo zahtjevno tržište sa velikim kompanijama koje dominiraju prehrambenim sektorom, te će biti potrebno uložiti puno napora i naših poljoprivrednika koji su neposredno vezani uz prehrambenu industriju da mogu konkurirati kvalitetom i cijenom ostalim proizvođačima iz zemalja EU, rekao je Bruno Hranić i sam sudionike ove konferencije.