Uravnoteženo se hraniti nije uvijek lak zadatak. Svakodnevno nam pristižu informacije o tome koja hrana je i radi čega je zdrava, koliko bi smo i čega trebali uvrstiti u svoju prehranu, što je veoma teško pratiti.
Donosimo ti popis hrane koja sadrži najveće količine različitih vitamina i minerala. Iz svake kategorije uvrsti barem dio u svoj tjedni plan prehrane i tvoje tijelo će dobiti upravo ono što mu je potrebno.
Vitamin A – zaštitnik organizma jača kožu i sluznice: jetra, žumanjak, mlijeko i mliječni proizvodi, riblje ulje i naranča.
Vitamin B1 – važan za metaboličke procese: proizvodi od cjelovitih žitarica, suncokretove sjemenke, mahunarke, brazilski oraščići.
Vitamin B2 – "faktor disanja stanica": mlijeko i mliječni proizvodi, jetra, bademi, žitarice.
Vitamin B3 – stvara energiju: gljive, šparoge, riba, kikiriki, škampi, puretina, piletina.
Vitamin B6 – gradi proteine: jetra, puretina, tuna, jaja, mlijeko, krumpir, orah, banane.
Vitamin B12 – ključan za zdravlje: meso, riba, mlijeko.
Folna kiselina – važna za mozak, mentalno zdravlje, te produkciju DNA i RNA: jetra, brokula, rajčica, kupus, šparoge, špinat, grah, leća, blitva, peršin, avokado, banane.
Vitamin C – jak antioksidans: šipak, ribiz, limun, naranče, grejp, mandarine, jabuke, paprika, kelj, peršin, hren, brokula, kupus, cvjetača, celer.
Vitamin D – štiti kosti: ulje jetre bakalara, sardine, lososa i sleđa, žumanjak jajeta, maslac, jetra, gljive, sir.
Vitamin E – dobar za mozak: biljna ulja, margarin, kikiriki, orasi, suncokretove sjemenke, majoneza, riba, piletina, mladi grašak, avokado, špinat, pšenične klice, badem, sojino ulje, jaja.
Kalcij – za čvrste kosti i zube: kelj, naranča, zobena kaša, sezam, sir, sardine, tuna, bademi.
Željezo – za opskrbu kisikom: jaja, kokošja jetra, špinat, blitva, mahune, kelj, brokula, soja, leća, sezam, sardine.
Magnezij – za živce i mišiće: zeleno lisnato povrće, sjemenke i orašasti plodovi, cjelovite žitarice, banana.
Selen – sprječava prerano starenje: riba, jaja, gljive, brazilski oraščići, kvasac.
Cink – najvažniji mikroelement: orašasti plodovi, zob, meso, školjke kamenice, rakovi, jetra, govedina, tofu, mahunarke.
Dobar tek!
www.timeout.hr/Valentina Juren