U sklopu projekta DE-PARK, očuvanje starih običaja i tradiciji, koji se dijelom financira sredstvima Europske unije, održano je u srijedu, 23. prosinca, natjecanje kuharica u pripremi tradicionalnog kolača od repe. Natjecanje je održano u kuhinji vatrogasnog doma DVD-a Babinec, a u pripremi „cestičkog repnjaka" sudjelovalo je deset natjecateljica.
Proglašenje rezultata bilo je potom u dvorani vatrogasnog društva, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici ostalih sudionika projekta iz Hrvatske i Slovenije. U uvodnom dijelu nazočnima se obratio Borislav Š imenc iz varaždinske tvrtke DMK Vall 042 koji je istaknuo da se realizacijom projekta željelo očuvati tradicionalna jela cestičkog kraja, a načelnik Mirko Korotaj rekao je da su se u realizacija projekta DE-PARK-a, realizirale još manifestacije Klampotic, folklorni festival, proslava Martinja i tamburaški festival, kao i ostale aktivnosti. Pozdravio je Sonju i Jerneja Golca iz Razvojne agencije Halo iz Cirkulana i ostale koji su bili prisutni u realizaciji projekta, a potom je svakoj sudionici natjecanja u pripremi kolača od repe predao priznanje.

Uručivanju priznanja prisustvovao je i predsjednik ocjenjivačkog suda, kuharski majstor Branko Ognjenović, a u cestčkom repnom kolaču potom su mogli uživati svi posjetitelji, kao i u ostalim tradicijskim jelima.
Najviše bodova ocjenjivački sud dodijelio je repnom kolaču Evice Lazar iz Babinca, drugo mjesto pripalo je Š tefaniji Borak, a treće Jeleni Milec. Priznanje za sudjelovanje na prvom natjecanju u pripremi tradicijskim domaćih jela, održanim pod nazivom „Cestički repnjak 2015.“. dobile su i ostale sudionice: Danica, Katica i Olga Bednjanić, Antonija Klasić, Ljubica Kreč, Biserka Pavlović i Marija Š čuric.
Kako su se u sklopu realizacije projekta DE-PAK-a održavale i radionice za animatore turističke ponude općine Cestica načelnik Mirko Korotaj svakom sudioniku radionica uručio je potvrdu, a svaki sudionik svečanosti primio je i brošuru „Okusi Cestičkog kraja“ u kojoj je otisnuto četrdesetak recepata tradicionalne cestičke kuhinje.








Tekst: Franjo Talan