U Varaždinu je nedavno predstavljena Varaždinska tradicijska kuharica „Županija na stolu” u kojoj je na više od 100 stranice spojieno 20 autorskih recepata i 10 zaštićenih EU proizvoda Varaždinske županije – od poznatog Varaždinskog klipiča i Varaždinskog zelja do Varaždinskog bučinog ulja, Zagorskih mlinaca i Zagorskog purana.
Naglašeno je kako je ova kuharica svojevrsni omaž tradicionalnim proizvodima i u njoj se odista mogu pronaći recepti za jela u kojima se koriste domaće namirnice – sve zdravo, ukusno i oku ugodnu.
Za vas smo ovoga puta izdvojili recept za Tortu od graha s pjenicom od mladog kozjeg sira i Varaždinskog bučinog ulja.
SASTOJCI
mladi grah 500 g
maslac 80 g
šećer u prahu 40 g
jaja 5 kom
orasi jezgra 100 g
mladi kozji sir 200 g
varaždinsko bučino ulje 40 ml
vrhnje slatko 100 ml
bučine koštice 60 g
sol
1/2 praška za pecivo
cherry rajčice domaće 8 kom
PRIPREMA
Od jaja, oraha, protisnutog kuhanog mladog graha, šećera, praška za pecivo soli i bučinih sjemenki ispecite biskvite koji će imati poseban okus.
Polovicu mladog kozjeg sira protisnite i umiješajte s pola tučenog slatkog vrhnja te malo začinite.
U drugoj polovici napravite isto, samo dodajte Varaždinsko bučino ulje da dobijete namaz lijepe zelene boje ulja.
Biskvit izrežite u tri dijela te filajte s pripremljenim bijelim nadjevom.
Izvana završite sa zelenom kremom i ukrasite mariniranim, kratko pečenim cherry rajčicama.
ak/vzaktualno.hr