Dani Okusa hrvatske tradicije zajednička je manifestacija nosioca standarda i sustava Turističkih zajednica županija koja se, nakon nekoliko lokalnih manifestacija, po prvi puta organizira na nacionalnoj razini u desetodnevnom trajanju – od 15. do 25. 11. 2019. godine.
Uz sudjelovanje više od 100 ugostiteljskih objekata s područja čak 11 županija, ova manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u ugostiteljskim objektima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, po promotivnoj cijeni od 75, odnosno 95 kuna, uživaju u odabranom slijedu od 3 tradicijska jela.
Kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, lokalna se gastronomija sa svojim okusima i mirisima ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Samo uživanje u hrani danas je sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta destinacijom. Sustavnim razvojem gastronomije kao ključne turističke ponude, ona počinje predstavljati širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane kroz upotrebu lokalnih namirnica i proizvoda, čime ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu, te samim time postaje važan čimbenik održivog razvoja.
Upravo se projekt Okusi hrvatske tradicije bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije, te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja u cjelini. Trenutno se provodi na području čak 11 turističkih zajednica županija (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka, Ličko-senjska), a uz potpore samih turističkih zajednica županija, projekt podupiru Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Standard Okusi hrvatske tradicije do sada je dobilo 127 ugostiteljskih objekata s području 11 hrvatskih županija (www.okusi.hr).
U 1. Danima Okusa hrvatske tradicije s područja Varaždinske županije sudjeluje 16 objekata, nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja. Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, s jedne strane, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta ili, s druge strane, osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama. Ipak, šarm je u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice uzgojene marljivim težačkim rukama na seoskim dvorištima, oranicama i poljima ili nađene u okolnim šumama i brojnim vodotocima.
U jelima ovog kraja skrivaju se tako ponajprije žitno i kukuruzno brašno (za pripremu domaćeg kruha, tjestenine, žganaca, čuvenih varaždinskih klipiča, mlinaca, štrukli, zlevanke, proste trnovečke makovnjače, vidovečkog gibanika, cvetlinske gibanice...), hajdinska kaša (za nadjeve pečenih raca, zagorskih purica i guski, za kašnjaču...), kiselo varaždinsko zelje (za sarmu, krpice sa zeljem ili pak dinstano zelje s kobasicama i čurkama), repa, buča i bučino ulje (za svaku dobru salatu), grah, krumpir, divljač, svinjetina, domaća kokoš (za zlatnu krepku kokošju juhicu), kesten, gljive, šljive (za punjenu pisanicu, knedle ili domaći pekmez), orasi, jabuke...
A objekti – nosioci standarda Okusi varaždinskoga kraja razastiru pred vas ovu široku paletu gastronomskog blaga. Mirisi i okusi domaćih namirnica, te jela i pića kojima odišu, pružiti će vam istinski užitak blagovanja. I to s potpisom tradicije.
Cjelokupnu ponudu menija po objektima u Varaždinskoj županiji možete pronaći ovdje:
Dani_Okusa_hrvatske_tradicije_2019_VaraYdinska_letak-web
vzaktualno.hr