Preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za rad u ugostiteljskih objekata u kojima se za razliku od prethodnih više ne navodi ograničenje radnog vremena od 6 do 23 sata. Druga pravila ostaju ista.
Iako će kafići i restorani sad moći raditi i dulje od 23 sata, razmak između susjednih stolova i dalje mora biti najmanje metar i pol, piše Dnevnik.hr. Ostala epidemiološka pravila, poput obavezne dezinfekcije ruku i stolova također i dalje ostaju. Zadržavanje na šanku nije moguće, osim prilikom naručivanja, kada se ponovo mora držati propisani razmak.
Podsjetimo, u objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu.
Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.
Razmak između stolova i dalje 1,5 m
Stolovi moraju međusobno biti udaljeni 1,5 m. Sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m.
U ugostiteljskom objektu mogu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, piše Dnevnik.hr. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz konzumaciju iz ruke.
Potrebno je smanjiti miješanje zaposlenika na način da se određenom zaposleniku odredi točno određeni broj stolova.
Posebna pravila za ugostiteljske objekte koji imaju buffet način posluživanja
U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji.
Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru.
OVDJE pročitajte cijeli članak
vzaktualno.hr/dnevnik.hr