Varaždinsko bučino ulje je kao zaštićeni autohtoni proizvod svjetske kvalitete, jedino hrvatsko zaštićeno bučino ulje te prvo koje je dobilo zlatnu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju dobilo i svoju monografiju.
Monografija pod nazivom „Varaždinsko bučino ulje” predstavljena je u srijedu, a uz župana Radimira Čačića i njegove suradnike te najpoznatijeg stručnjaka za gastronomiju Renea Bakalovića, monografiju su predstavili autori Roman Ozimec i Dragutin Vincek.
Ova jedinstvena monografija na 212 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku donosi sve podatke o Varaždinskom bučinom ulju, autohtonom proizvodu čija je kvaliteta potvrđena na najprestižnijim svjetskim natjecanjima. Nakladnik monografije je ADIPA: Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a sunakladnik Varaždinska županija.
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić predstavio je ovu monografiju nadovezujući se na svoju raniju izjavu kako od varaždinskog bučinog ulja želi napraviti međunarodni brend.
-Ogroman napor uložen u znanstvenom i u segmentu popularizacije u svjetskim razmjerima doveo je do izdavanja ove monografije. Ne postoji puno stvari u kojima jedna tako mala sredina kao što je Varaždinska županija, može biti lider svjetskih razmjera i kao takva biti prepoznata. Ovo je naša niša u kojoj u svijetu nemamo konkurenciju. Bučino ulje je specijalitet Europe, pogotovo ovog dijela Hrvatske – rekao je Čačić i istaknuo kako je varaždinsko bučino ulje jedini proizvod koji je višestruko nagrađen na najvećem svjetskom sajmu.
-Važno je stvoriti ime i kvalitetu. Svi znamo da na puno ljudskih djelatnosti prvi je proboj važan, ali ostati na vrhu je puno teže – kazao je Čačić i dodao kako je pred njima dug put stabilizacije na liderskoj poziciji, kao i širenja proizvodnje.
-Ovo je dio nacionalnog i regionalnog identiteta – zaključio je Čačić.
Roman Ozimec, kao glavni autor ove monografije zahvalio je svima koji su sudjelovali u njenoj izradi i tako doprinijeli stvaranju djela s kojim se, kako kaže, svi moramo ponositi.
-Naš župan nastavlja dugu tradiciju proizvodnje bučinog ulja, možda ga ne proizvodi vlastitim rukama, ali svojim djelovanjem i poticanjem proizvođača i cijelog sustava tome doprinosi – istaknuo je Ozimec.
Autor monografije Dragutin Vincek rekao je kako su u ovom djelu nastojali odgovoriti na mnogobrojna pitanja.
-Nastojali smo odgovoriti na pitanja koje su blagodati varaždinskog bučinog ulja, je li bučino ulje prirodni antioksidans, koji su izazovi u proizvodnji, jesu li tikva i buča ista stvar – istaknuo je Vincek.
Rene Bakalović, poznati stručnjak za gastronomiju naglasio je kako je ova monografija remek djelo na više razina.
-U svijetu ne postoji ovakva monografija. Nešto što je na razini popularizacije, ovakvo pitko štivo, nešto što ovako lijepo i reprezentativno izgleda, nešto zanimljivo što privlači, a opet je izrazito stručno – rekao je Bakalović.
-Moje kolege i ja sada imamo zadatak dokazati da mi možemo proizvoditi apsolutno najbolja svjetska bučina ulja kao što smo pokazali da možemo s maslinovim uljem. Ovo je sada jedno nacionalno bogatstvo – vrh bučinih ulja i vrh maslinovih ulja u svijetu – zaključio je Bakalović.
akucic/vzaktualno.hr
19.05.2021.