Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Roštiljanje: Izbjegnite ovih pet grešaka zbog kojih meso ispada loše

Roštiljanje: Izbjegnite ovih pet grešaka zbog kojih meso ispada loše

Lifestyle
21. travnja 2018.
Alenka Kučić
1751
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

"Sunce piči, mi roštiljamo", stihovi su poznate pjesme Hladnog piva, mogli bismo reći i himne svih onih koji guštaju u ovoj aktivnosti, a posebice u jelima s roštilja. Stiglo je, dakle i to vrijeme koje majstori roštilja jedva čekaju – ponovo imaju priliku pokazati što znaju i umiju, i razveseliti obitelj i prijatelje. No, nisu svi jednako vješti. Naime, pečenje na roštilju je umjetnost i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

Evo najčešćih grešaka koje (kad ovo pročitate) više nećete ponoviti:

1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

rostilj

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete "šokirati" meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

4. Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru. Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lijepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.

rostilj 7

5. Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno "odmoriti". Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa. Dobar tek!

rostilj 10

www.vzaktualno.hr/punkufer.hr

Alenka Kučić 25070 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Veterani "Puma": "27 krunica za 27 godina" i misa povodom blagdana sv. Jurja
Događanja
2018-04-21

Sljedeća Vijest

Navijači: Seks i dobitak na lotu važniji od finala nogometnog SP-a?
Hrvatska i svijet
2018-04-21
Izdvojeno
Kreće energetska obnova PŠ Železna Gora u Međimurju, vrijedna preko 377 tisuća eura
Događanja
22. listopada 2025.
Ivana
Varaždinke i Varaždinci, uključite se u kreiranje gradskog proračuna – savjetovanje je otvoreno!
Događanja
22. listopada 2025.
Alenka Kučić
Europa u pripravnosti zbog jake oluje – prijeti i Hrvatskoj, izdana su upozorenja
Hrvatska i svijet
22. listopada 2025.
Ivana
Općina Mali Bukovec izdvaja više od 235 tisuća eura za društvene domove
Gospodarstvo
22. listopada 2025.
Alenka Kučić
Video & fotogalerija
Klenovnik: Dječji vrtić Latica proslavio rođendan!!!
Fotogalerija
10. listopada 2025.
Sa svečane sjednice u Klenovniku načelnik Pintarić poručio: Naša općina napreduje i pritom čuva svoju tradiciju, identitet i povezanost među ljudima
Fotogalerija
9. listopada 2025.
Europski tjedan sporta: Challenger Race Varaždin 2025. okupio brojne sudionike – u prvom planu zabava i druženje uz sport!
Fotogalerija
26. rujna 2025.
Ovako se danas probudila Krapina – započela velika proslava 150 godina DVD-a Krapina
Fotogalerija
6. rujna 2025.
FOTOGALERIJA Kiša je prestala, špancireri stižu u Varaždin – ovako je bilo prvog dana na ulicama i trgovima grada
Fotogalerija
22. kolovoza 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.