Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Fotogalerija
  • ŽETVENA SVEČANOST Gradonačelnica Ratković poručila: Ne smijemo zaboraviti našu tradiciju. Zemlja nas hrani, bez nje nema ničega!

ŽETVENA SVEČANOST Gradonačelnica Ratković poručila: Ne smijemo zaboraviti našu tradiciju. Zemlja nas hrani, bez nje nema ničega!

Fotogalerija
10. srpnja 2021.
Alenka Kučić
732
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Tradicija je skup najboljih trenutaka i najljepših vrijednosti koje su naši djedovi i očevi sačuvali za nas. Želimo li zadržati svoj identitet, tradiciju trebamo poštivati i čuvati, a to možemo učiniti i njegujući stare običaje.

Znaju to dobro u Udruzi Biserna dolina iz Grešćevine, ekološkoj i etno udruzi osnovanoj prije desetak godina, čiji je cilj poboljšati kvalitetu života u ruralnim sredinama, ali i očuvati tradicijske vrijednosti.

Udruga je ove subote organizirala već 9. Žetvenu svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica, a u ručnoj žetvi raži, na onaj pravi starinski način na koji su to radili naši pradjedovi, mogli su se okušati svi zainteresirani.

Biserka Vudrag, predsjednica Udruge Biserna dolina istaknula je da su odlučili i ove godine nastaviti tradiciju, iako u smanjenom obimu.
-Ovo je sada deveta žetva raži, a druge godine, za jubilarno 10. izdanje manifestacije, očekujemo normalnu situaciju. Danas su s nama članovi Udruge Gotali iz Budinščine, žene iz Poljane Gornje i iz Tuhovca te naše žene iz Grešćevine. Nismo pozivali puno ljudi, više domaći puk, a Udruga Gotali tu je da nam prikaže svoju zagorsku tradiciju žetvenih svečanosti – kazala je Vudrag.

Sve je počelo okupljanjem na trgu u Grešćevini, gdje su se pripremili srpovi i kose, a onda su, već prema običaju, sudionici i konjske zaprege krenuli u polje, ali nitko nije počeo raditi odmah – vrijedi poštivati još jednu tradiciju.
-Prije svega, piknik u polju, kak su si nekad naši stari prije nego su krenuli raditi malo prigrizli špek, kobase, sir i ostale domaće proizvode. Kad si prigriznemo, onda krećemo u prikaz žetve. Nakon posla, opet ćemo se okrijepiti uz jela koja su naše žene iz Grešćevine pripremile za mještane i naše goste, a gozba završava finim domaćim kolačima – objasnila je Biserka Vudrag.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković ni ovoga puta nije propustila podržati Žetvenu svečanost, pohvalivši Udrugu Biserna dolina koja je, kako je naglasila, aktivna na svim poljima.
-Organiziranjem Žetvenih dana članice udruge njeguju tradicionalan način života, ali to je tek dio onoga čime se bave. Nedavno su pomogle u uređenju naše šetnice uz rijeku Bednju uz koju je zasađeno gotovo 500 stabala, redovito brinu o zdravom okolišu i zdravom načinu života i za svoj su rad zaslužile sve pohvale – istaknula je Ratković.

Gradonačelnica je poručila da ne smijemo zaboraviti našu tradiciju.
-Drago mi je da je i danas bilo mnogo onih koji su došli vidjeti kako se to nekad radilo, od sijanja pa sve do žetve. Ovaj starinski način rada je nešto posebno, nešto što trebamo pokazati i čuvati od zaborava. Jesmo za nove tehnologije, za napredak, ali ne smijemo zaboraviti osnovne stvari i moramo učiniti sve da podignemo naše selo i sačuvamo običaje. Zemlja nas hrani, bez nje nema ničega – poručila je toplička gradonačelnica.

Ručna žetva nije nimalo jednostavna, stoga je bilo i onih koji su se dobro iscrpili, ali na zajedničkoj večeri na trgu u Grešćevini svi će moći prikupiti dovoljno snage za veselicu, odnosno romantičan završetak dana uz dobru glazbu i ples pod zvijezdama.

vzaktualno.hr

Alenka Kučić 24431 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

TOP 10 Ovo su najtraženija zanimanja u Varaždinskoj županiji – poslodavci traže više od 700 radnika
Gospodarstvo
2021-07-10

Sljedeća Vijest

VREMENSKA PROGNOZA Konačno osvježenje, ali moguće i grmljavinsko nevrijeme
Hrvatska i svijet
2021-07-11
Izdvojeno
Petrovo u Svetom Petru u znaku sporta i prijateljstva
Sport
1. srpnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Srednja škola Novi Marof: Svečana podjela svjedodžbi, nagrada i priznanja 2025.
Događanja
1. srpnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Nikola Frančić iz ludbreškog aerokluba prvi na na 23. F3K Fizir cupu
Događanja
1. srpnja 2025.
Ivana
Ivanečka publika uskoro na nogama, stiže Petar Grašo!
Događanja
1. srpnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Video & fotogalerija
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.