Zumbuli potječu iz Srednje Europe i Sredozemlja. Pripadaju porodici liliaceae, to su lukovičaste geofite otporne na zimu.
Razlikujemo dvije vrste zumbula:
Hyacinthus orientalis – obični (holandski) zumbul,
Hyacinthus orienalis albus – rimski zumbul (ranije cvate od običnog i ima rijeđe cvijetove u cvatu).
OPIS: oko 30 cm visine, listovi su uski linearni svjetlozelene boje i nikad ne nadvisuju cvat. Cvat je grozd od sitnih zvonastih cvijetića i fino miriši, a boje su mu: bijela,roza,plavo-ljubičasta. Cvate od ožujka do svibnja (rimski cvate u 3. mj, a obični u 4.i 5. mj.)
PRIMJENA ZUMBULA: sadi se na cvjetnim gredicama, u većim ili manjim skupinama iste boje. Mogu se kombinirati sa dvogodišnjim cvijećem. Zumbuli se također sade u posude ili lončiće za uranjenu cvatnju u zimi(iz pospješenih lukovica).
Na gredice se sade u jesen, na dubinu 15-20 cm, ovisno o veličini lukovice i na razmak oko 20cm. Zumbuli se koriste i za rez i to sorte duže peteljke i manjeg cvata.
PREPARIRANJE I POSPJEŠ IVANJE LUKOVICA ZUMBULA:
Lukovice vadimo početkom lipnja,nakon toga, stavljamo ih u posebne komore gdje ih provodimo kroz proces prepariranja na slijedeći način: lukovice stavljamo 2 tjedna na temp. od 30°C, zatim 4 tjedna na temp. 25°C i na kraju 4 tjedna na temp.13°C. Nakon takve hladne obrade lukovice se hlade na temp.12°C.
Stavljaju se u sanduke na pospješivanje kad se u supstratu počinju ukorjenjivati,tada se temp. smanjuje na 9-4°C. Sanduci s lukovicama se pokrivaju tamnom folijom, koja se drži sve dok ne izraste cvatna stapka oko 9cm. Poslije se folija skida i temp. se povećava na 22-25°C.
Pospješivanje se provodi u etapama (ne sve odjednom) od prosinca do svibnja.
Vaš salon cvijeća „Impresium“!
Stjepana Radića 123,Vidovec
042/741-576